Welke hypotheek is geschikt voor mij?

Een hypotheek afsluiten doe je niet zomaar. Je gaat immers een grote lening aan voor langere tijd. Het is daarom slim je te verdiepen in verschillende hypotheekvormen en indien nodig ook advies in te winnen. Dat kan bij een bank, maar ook bij een onafhankelijk hypotheekadviseur. Toen ik een woning wilde kopen heb ik dat gedaan, en ik was er ontzettend blij mee. Je hypotheekadviseur kan aanbiedingen van verschillende instanties aan je voorleggen en uitleggen welke voordelen er zitten aan bepaalde hypotheken. Deze weet ook alles van hypotheekrente. Zo bestaan er annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je de gehele looptijd hetzelfde bedrag. Dat betekent dat je aan het begin van de looptijd weinig aflost en veel rente betaalt. Naarmate je meer aflost, betaal je minder rente. Bij een lineaire hypotheek betaal je in het begin veel om af te lossen én aan rente. Het maandbedrag is dan op zijn hoogst en neemt gedurende de looptijd af. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een lineaire of annuïteitenhypotheek. De adviseur kon mij goed vertellen welke optie het best zou passen bij mij. Van oudsher namen jonge stellen vaak een lineaire hypotheek. Zij konden de kosten goed dragen voor er kinderen kwamen. Als het gezin groter werd en er meer kosten kwamen, nam de hypotheeklast af. Je kunt zelf dus ook kiezen voor een dergelijke constructie.

Looptijd en rente

Als je een hypotheek afsluit heb je altijd te maken met looptijd en rente. Je kunt een hypotheek afsluiten voor een looptijd van bijvoorbeeld twintig of dertig jaar. Vanzelfsprekend betaal je sneller terug als je looptijd korter is, en is je maandbedrag dus hoger. De rente is op dit moment laag. Dat is voordelig voor mensen die een woning willen kopen. Dat was voor mij één van de redenen om er gewoon voor te gaan. Je betaalt door de lage rente minder voor het aangaan van de lening. Wel is het zo dat je niet langer een verbouwing of de kosten koper van een woning kunt financieren via een hypotheek. Je moet dus eerst een bedrag bij elkaar sparen voor je een woning kunt aanschaffen. Omdat de kosten koper ongeveer 10% van het aanschafbedrag bedragen, heb je al snel enkele duizenden euro’s nodig.

Onderzoek je mogelijkheden

Voor je gaat praten met een adviseur kun je zelf onderzoek doen naar hypotheekvormen. Vaak is het ook mogelijk om een indicatie te krijgen van het te lenen bedrag, op basis van je maandinkomen. Door dat soort zaken uit te zoeken kom je goed beslagen ten ijs en is de kans een stuk groter dat je met de juiste hypotheek de deur uit loopt.

Gerelateerde artikelen

Ontdek

Het beste verjaardagscadeau voor mijn vriend

Mijn vriend is helemaal gek van auto’s. Ik ben daarom eens gaan nadenken wat...

De beste investeringen voor de winter

Het zou nog hartje zomer moeten zijn, ondanks dat het weer misschien iets anders...

Heerlijk genieten van het zomerse weer

Heerlijk genieten dit: na weken van regen is het eindelijk weer lekker zomers weer...

Tips om iets leuks te doen met je digitale...

Heb jij ook je hele telefoon vol staan met allemaal foto’s, van jaren terug...

Reis maken door het Midden Oosten? Dit moet je...

Voordegenen die een culturele rondreis willen maken kunnen hun hart luchten in het Midden...

Connecties maken en onderhouden

Als ik iets heb geleerd in mijn leven, dan is het wel dat netwerken...

Categoriën