Wat zijn opties

0
318

In deze tijd zullen veel beurskenners de markt dagelijks flink heen en weer zien schommelen. Ook is voor veel mensen deze periode de ultieme mogelijkheid om te starten met beleggen of investeren om hun vermogen te laten groeien. De rente op spaarrekeningen staat nagenoeg op nul en een negatieve rente kan niet uitgesloten worden. Het is daarom veel interessanter om geld te beleggen en hier rendement op te behalen. Beleggers voor de lange termijn zien nagenoeg altijd hun vermogen groeien, al kunnen resultaten uit het verleden, nog niks zeker zeggen over toekomstige resultaten. Beleggen is niet over één kam te scheren en daarom zijn er ook verschillende beleggingsproducten waarmee mensen hun geld kunnen investeren. Één van de beleggingsproducten is het handelen in opties. Maar wat zijn opties nou precies en loop je hiermee meer of minder risico met betrekking tot jouw geld? Benieuwd? Lees dan snel verder!

Wat zijn opties?

Een optie kan gedefinieerd worden als het recht om een aantal effecten, zoals aandelen, binnen een vooropgestelde periode tegen een vooraf afgesproken prijs te kopen of te verkopen. Opties worden op de beurs verhandeld en het product is een afgeleid product. Effecten worden niet daadwerkelijk gekocht of verkocht, maar wel het recht om een hoeveelheid effecten binnen een afgesproken periode te kopen of te verkopen wordt beschikbaar gemaakt. De prijs van een optie hangt voor het grootste gedeelte af van de koes en de volatiliteit van de onderliggende waarde. De onderliggende waarde wordt op zijn beurt weer afgeleid van het effect van de optie. Een aandelenoptie bestaat normaal gesproken altijd uit een onderliggende waarde van honderd aandelen. Opties worden gezien als risicovoller en ingewikkelder om te verhandelen, maar door opties tactisch in te zetten, kan het rendement op beleggingen wel aanzienlijk worden verhoogd. Meer risico en meer potentieel rendement, of minder risico en minder potentieel rendement. Dat is de overweging die een belegger zelf zal moeten maken.

Waar worden opties voor gebruikt?

Opties kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. De eerste is speculeren, de prijzen van opties veranderen continu, door te speculeren op een koersstijging of een koersdaling, kan er rendement worden behaald. Ook is het mogelijk om deze resultaten te verhogen met een hefboom. Een kleine koersbeweging wordt als het ware uitvergroot en heeft daarom een groter effect op het resultaat. Wel moet gezegd worden dat ook hefboomproducten worden gezien als een stuk risicovoller en de lijn tussen geld verliezen en hoge rendementen behalen is vaak erg dun!