Leven en dood

0
280

Leven en dood is iets waar we eigenlijk dagelijks wel op de een of andere manier mee bezig zijn. De laatste maanden zijn we wereldwijd nog wat harder met onze neus op de feiten gedrukt. Door het Corona virus is voor velen de dood wel heel dichtbij gekomen. In veel families zijn er mensen besmet geraakt en zelfs overleden. Hoe verdrietig een sterfgeval ook is, het is voor de nabestaanden een laatste kans om een mooi eerbetoon aan de overledene te geven. Misschien heb je het al wel eens eerder meegemaakt, een begrafenis of crematie. Het zijn altijd droevige momenten om mee te maken. Maar toch kan het ook heel erg mooi zijn. Het is erg belangrijk om een mooi afscheid tot stand te brengen. Door een mooi afscheid kunnen jij en je familie het later beter verwerken. Dan is een droevige dag ook een mooie dag om op terug te kijken.

Regelen en bespreken

Als je zeker wilt zijn van een mooie uitvaart voor jezelf dan is het van belang dat je daar tijdens je leven zelf alvast wat zaken voor regelt. De meeste mensen besluiten zicht te verzekeren voor de kosten die een uitvaart met zich meebrengt. Er zijn ook mensen die zelf geld sparen en apart zetten om de kosten die gaan komen te dekken.  Je nabestaanden zullen na je overlijden je begrafenis regelen. Om te voorkomen dat je nabestaanden niet weten hoe je het gewild zou hebben is het belangrijke om een aantal zaken te bespreken en vast te leggen. Het is belangrijk dat je je wensen kenbaar maakt bij een uitvaartverzorger, bijvoorbeeld met een wilsverklaring. In dit document omschrijf je hoe je je uitvaart geregeld wilt hebben. Je wilsverklaring kan zo uitgebreid zijn als je dat zelf wilt.

Het Afscheid

Op het moment van overlijden kunnen je nabestaanden contact opnemen met de uitvaartverzorger. Zowel je nabestaanden als de uitvaartverzorger zijn dan op de hoogte van jouw wensen. In een persoonlijk gesprek zal de uitvaartverzorger alle mogelijkheden doornemen met je nabestaanden. Hoe verdrietig het overlijden ook is, als je weet dat je een mooie uitvaart kan regelen voor je overleden dierbare dan wordt dat een onuitwisbare mooie herinnering. Op de dag van de uitvaart zal alles tot in de puntjes geregeld zijn door de uitvaartverzorger. Familie en vrienden kunnen zo op een waardige manier afscheid nemen. Na afloop van de uitvaart is er nog gelegenheid om bij te praten met de genodigden. Vaak worden op dat moment alle mooie herinneringen opgehaald die je met de overledene hebt meegemaakt.