Wanneer je als MKB’er op zoek bent naar een interessante deal op het gebied van zakelijke energie is de kans groot dat je van alles leest over een zogeheten energiecollectief. Zo’n collectief bestaat uit meerdere zakelijke ondernemers die gezamenlijk bij één energieleverancier energie afnemen voor een ‘goede’ aanbieding. Hierbij geldt dat hoe groter zo’n groep is, des te meer korting iedereen ontvangt. Dit soort bulkdeals worden regelmatig afgesloten door MKB’ers. Toch is het goed om te weten dat er niet alleen voordelen kleven aan een MKB-collectief. Sterker nog: er zijn juist best wat nadelen te vinden wanneer je je aan wilt sluiten bij zo’n collectief. In dit artikel hebben we de belangrijkste nadelen verzameld.
Meedoen? Eerst geld betalen
Het gekke van een MKB collectief is namelijk dat je eerst geld moet betalen voordat je überhaupt mee mag doen. Dat is eigenlijk best een beetje vreemd, want waarom zou je geld moeten betalen om uiteindelijk te kunnen profiteren van voordeel? Zie het als een soort entree: je kunt pas profiteren na het betalen van een toegangsticket. Je raadt het misschien al, maar zo’n stap als deze kun je beter overslaan wanneer je de beste energiedeal voor MKB’ers wilt scoren. Je kunt namelijk ook op goedkopere manieren of zelfs volledig gratis de beste deal vinden. Energie vergelijken MKB kan tegenwoordig al met gemak en binnen no time online via een handige vergelijker. Op die manier weet je binnen enkele minuten al welke zakelijke energieleverancier het beste bij je past.
Zelfde energiedeal voor iedereen
Mocht je het entreegeld bij een energiecollectief geen probleem vinden, dan kan dit punt je misschien overhalen om toch zelf op zoek te gaan naar de beste aanbieding: bij een energiecollectief krijgt iedere ondernemer hetzelfde pakket. Dat betekent dat er een algemeen verbruiksprofiel wordt gekozen waarop de maandelijkse kosten voor zakelijke energie worden bepaald. Ook dit is best wel gek, aangezien iedere ondernemer anders met energie omgaat. Als freelance schrijver verbruik je bijvoorbeeld veel minder energie dan iemand die constant zware apparatuur nodig heeft dat aangesloten is op het stroomnetwerk. De kans is dus groot dat je op die manier veel te veel voor je zakelijke energie betaalt en dat is natuurlijk zonde van je geld. Dat geld kun je beter op andere manieren in je bedrijf steken.
Nooit het volledige aanbod energieleveranciers
Tot slot is het ook goed om te weten dat je bij het afsluiten van een energiecollectief nooit het totale aanbod van zakelijke energieleveranciers te zien krijgt. Niet iedere energieleverancier doet namelijk mee met het aannemen van dergelijke collectieven. Dat betekent dus dat je nooit 100% zeker weet of je de beste deal krijgt op het gebied van zakelijke energie. Wie weet zijn er nog wel veel meer goedkopere aanbieders die ook nog eens veel beter bij jouw zakelijke energieverbruik passen. Mijn tip is daarom: neem de tijd om leveranciers met elkaar te vergelijken en kies op basis daarvan het beste aanbod. Op Minder.nl vind je bijvoorbeeld al zo’n handige tool waarmee je kunt checken welke energieleveranciers voor welke prijzen energie leveren.