Waarom zou je een vuurschaal in je tuin plaatsen?

0
192

Wil je zo vaak en zo lang mogelijk genieten van je tuin, terras of balkon? Dan zorgt een vuurschaal en vuurschalen voor de nodige verwarming, onder meer in het voor- en het najaar op frisse dagen en zeker in de winter. Er zijn zo verrassend veel soorten, modellen en materialen van vuurschalen dat het kiezen van de juiste vuurschaal lang niet zo makkelijk is. Waar moet je precies op letten bij de keuze van de juiste vuurschaal?

De stijl van je vuurschaal

Wanneer je met enkele belangrijke factoren rekening houdt bij de aankoop van een vuurschaal voor je tuin, zul je daar zeker geen spijt van krijgen, integendeel. Vuurschalen bestaan niet alleen uit meerdere materialen, ze zijn er ook in steeds meerdere stijlen. De stijl van vuurkorven varieert van eenvoudige standaardmodellen met een metalen band als basis tot multifunctionele vuurkorven uitgerust met alle mogelijke accessoires, tot zelfs een drankkoeler toe.

Het materiaal van een goede vuurschaal

Vuurschalen zijn beschikbaar in vele materialen gaande van gietijzer tot zwart gecoat staal en cortenstaal met een duurzaam en eigentijds uitzicht. Ieder materiaal heeft zo zijn specifieke eigenschappen met zowel voor- als nadelen. Door deze tegen elkaar af te wegen ben je in staat op die vuurschaal te kiezen die aan je verwachtingen voldoet. Gietijzer is een veel gebruikt materiaal voor vuurschalen. Dit materiaal is vormvast, ook bij hoge temperaturen. Daarnaast is het sterk met een goede warmteverdeling. Een vuurkorf uit gietijzer is wel zwaar en moeilijk te verplaatsen.

Cortenstaal

Cortenstaal  is weerbestendig en weerstaat aan de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Vuurschalen uit cortenstaal krijgen daardoor na verloop van tijd een prachtige bruine roestlaag. Cortenstaal is een duurzaam materiaal wat lang meegaat. Tijdens het oxidatieproces dat de eerste zes maanden zijn verloop krijgt, kun je vuurschaal het water wel een roestkleur bezorgen.

Vuurschalen uit gecoat staal 

Zijn vaak uitgerust met een antiaanbaklaag. Gecoat staal is makkelijk recyclebaar. Daarnaast zien ze er met hun zwart uiterlijk eigentijds en industrieel uit. Hierdoor is er voor iedere smaak een zwart gecoate vuurschaal te vinden.

Welke brandstof voor je vuurschaal?

Als je houdt van gezelligheid is hout de beste keuze als brandstof voor je vuurschaal. Als je kiest je voor hout als verwarmingsbron hou je best rekening  met de grootte van de houtblokken. Die bedraagt gemiddeld een halve meter. Kies dus een vuurschaal die groot genoeg is. Andere warmtebronnen zijn propaan en aardgas, op voorwaarde dat je over voldoende verluchting beschikt.

Mobiele vuurschalen

Dit soort vuurschalen kun je makkelijk verplaatsen. Dat is vooral handig wanneer je niet altijd op dezelfde plaats zit in je tuin of op je terras en je balkon.