Hoe bescherm jezelf tegen virussen en bacteriën?

0
194

Sinds COVID-19 is deze vraag een belangrijk gespreksonderwerp geworden. Door COVID-19 zijn we meer dan ooit bewust geworden hoe belangrijk het is om je zelf te beschermen tegen virussen en bacteriën. Bacteriën en virussen kunnen op verschillende manieren verspreid worden. Het wordt voornamelijk overgedragen door mensen die hoesten, niezen of elkaar een hand geven. Het laatste kan voor komen worden door de volgende maatregelen te nemen:

Handenwassen

Met je handen kan je snel virussen en bacteriën verspreiden. Dit kan gebeuren door iemand anders een hand te geven of door je zelf in je ogen te wrijven. Goed je handen wassen doe je door de volgende stappen te volgen.

  • Gebruik schoon materiaal zoals vloeibaar zeep, papieren handdoekjes of een stukje keukenpapier.
  • Raak de kraan niet aan met je handen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de kraan met je elle boog te openen of de kraan met wegwerp papiertje te openen.
  • Gebruik genoeg zeep.
  • Was de volledig hand. Doe dus niet alleen je handpalm maar ook je vingertoppen, duimen plekken en de ruimte tussen je vingers.
  • Was je handen minimaal 10 seconden om verspreiding te voorkomen.
  • Droog je handen af met papierenhanddoekjes of keukenpapier.

Door deze punten te onthouden zijn je handen goed gewassen en is kans op verspreiding van bacteriën en virussen minimaal. Mocht je niet de mogelijkheid hebben om je handen te wassen, kan je er ook voor kiezen om je handen te desinfecteren. Het voordeel van desinfectie is dat je het altijd bij de hand kan hebben en geen water en zeep nodig hebt. Bij het desinfecteren van je handen is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • Neem voldoende handalcohol. Er wordt geadviseerd om minimaal 3ml aan te smeren tot je handen droog zijn.
  • Tevens is het belangrijk om bij hand gel je hele hand schoon te maken. Dus ook de vingertoppen en de ruimte tussen je vingers.

Let op! Als je handen vies zijn en plakkerig aanvoelen heeft het geen zin om je handen te desinfecteren. In dat geval moet je handen gewassen worden met water en zeep.

Door deze instructie structureel aan te houden bescherm je niet alleen je zelf tegen bacteriën en virussen maar ook andere mensen. Je hebt er zelf misschien niet direct last van een virus of bacteriën, maar mensen in je omgeving kunnen er dood ziek van worden. Desinfecterende handgel kopen? Als je niet vaak toegang hebt tot water en zeep, is het te adviseren om altijd desinfecterende hangel bij je te hebben.