Verschillende soorten kaas

0
743

Kaas, kaas, kaas, wie houdt er nou niet van? Nederland staat ook nog is bekend als het echte kaasland en die naam hebben wij te danken aan alle lekkere kazen die we maken. Jonge kaas, boerenkaas, oude kaas of geitenkaas, genoeg keus om uit te kiezen. Kaas kan je ook op veel verschillende manieren eten. De meest gebruikelijke manier is op brood. Een lekker plakje (of plakjes) op je brood met wat boter eronder en je hebt een heerlijk ontbijt of lunch. Als je liever voor wat meer hartigs gaat is een cracker met kaas ook een echte aanrader. En zo kan je kaas natuurlijk op nog veel meer manieren eten, gesmolten, in blokjes of door een salade.

Nederlandse kaas soorten

Met een echte kaas geschiedenis en een goede zuivelproductie is Nederland bijna het bekendste kaasland van de wereld. Maar wat zijn nou echt Hollandse kazen? Als eerste echte goudse kaas. Elke week vind je in de binnenstad van Gouda een ouderwetse kaasmarkt met heel veel verschillende soorten kazen. Daarom is de Goudse kaas echt een keer het proberen waard. En dan natuurlijk de echte boeren kaas. Boerenkaas is een ambachtelijke kaas die generaties lang wordt overgedragen. Op traditionele wijze maakt iedere boeren familie zijn eigen boerenkaas. De kazen worden gemaakt van verse melk en hebben een streek gebonden smaak. Geitenkaas is een kaas waar je misschien niet direct van verwacht dat deze uit Nederland komt. Maar geitenkaas kopen kan op veel verschillende plekken in Nederland. Zoals de naam het al zegt wordt geitenkaas niet met koemelk gemaakt maar met geitenmelk. Geitenkaas is verkrijgbaar in verschillende varianten. Van zacht tot zeer hard, van kortgerijpt tot lang gerijpt en van gewassen korst tot zonder korst. Geitenkaas heeft een bijzondere smaak en niet iedereen is er weg van. Maar als je er eenmaal aan begint is het moeilijk om er vanaf te blijven…

Buitenlandse kaas soorten

Maar ook hier in Nederland eten we af en toe kaas uit het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan de Griekse Feta kaas of een lekker stukje Franse brie. Maar iets wat we ook vaak op tafel hebben staan is Parmezaanse kaas. Deze heerlijke Italiaanse kaas verwerken we vaak door een pasta maar is ook als stukje op zich zelf erg lekker. Hij hoort daarom ook echt thuis op een kaasplankje. Wat lekkere nootjes, druiven en chutney erbij en het borrelen kan beginnen. Door de licht pittige/gekruide smaak van deze kaas is het niet voor iedereen weggelegd.