Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd!

0
642

Misschien herken je het wel bij jezelf. Hoe drukker het in je hoofd wordt, hoe rommeliger je huis wordt. Taken kunnen blijven liggen en de zin om actief op te ruimen lijkt ook met de noorderzon te zijn vertrokken. Rommel geeft namelijk rommel. Of het nou een rommel in je hoofd is of een rommel in je huis. Gelukkig zijn er manieren te verzinnen om je huis opgeruimd te houden, zelfs in tijden dat je hoofd het misschien even moeilijk heeft. Lees hieronder een aantal tips om dit voor elkaar te krijgen.

Zorg dat alles een plek heeft

Als alles namelijk een plek heeft, kan je gemakkelijker opruimen. Ook ben je er sneller mee klaar omdat je precies weet waar alles moet liggen. Het is handig om zelfs de kleinste dingen een plek te geven. Dit omdat juist de kleine en rondslingerende dingen voor onrust kunnen zorgen.

Zorg voor routine

In het begin is het misschien wat lastig omdat je niet het gevoel wilt hebben ergens aan vast te zitten. Toch zal het je helpen met opruimen. Neem als voorbeeld het koken. Veel mensen gaan koken en eten. Dan laten ze het staan en komen de volgende ochtend in een onrustige keuken terecht. Begin met een bewaardoos bestellen. Daarin kan je de resten van het eten bewaren. Misschien scheelt het je zelfs een keer koken. Verder is het handig om tijdens het koken zelf al zo veel mogelijk op te ruimen. Zet bijvoorbeeld een afvalbakje op het aanrecht. Zodra je dan iets hebt gesneden, kan je de afvalresten meteen daar in deponeren. Zo heeft het meteen een plek en is het uit het zicht. Dit soort dingen zijn gemakkelijk online te bestellen. 

Als je dan na het eten heel even gaat opruimen en schoonmaken, kan je de volgende ochtends lekker ontbijt maken in een schone keuken. Op die manier begint je dag veel meer ontspannen en met veel minder prikkels.

Daarnaast zou het handig kunnen zijn om vaste schoonmaak dagen aan te houden. Je weet dan dat het op die dag moet gebeuren en je kan je er op instellen. Waarschijnlijk ga je het dan ook minder snel uitstellen omdat die afspraak nou eenmaal hebt gemaakt. Als je eenmaal een routine hebt opgebouwd, zul je zien dat je op de lange tijd veel minder tijd kwijt bent met opruimen en schoonmaken omdat je het ook al veel automatisch tussendoor bent gaan doen.

Heb jij nog tips voor een opgeruimd huis?