Tips bij ruitschade in je woning

0
544

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daar ben ik onlangs nog achter gekomen. Soms heb je gewoon pech, denk ik dan. Ik zat lekker buiten in mijn loungestoel, boek in mijn ene hand, verfrissende drankje in de andere hand, toen ik ineens een knal hoorde, gevolgd door het geluid van glasscherven die één voor één ten val kwamen. Mijn lieve zonen waren lekker in de tuin aan het voetballen, maar blijkbaar iets te ruig, want die harde voetbal kwam met zo’n knal tegen het raam aan, dat deze in duizend stukjes barstte. Een gesneuvelde ruit is natuurlijk nooit fijn, en mijn zonen, en ikzelf trouwens ook, waren erg geschrokken. Ik heb meteen een professionele glaszetter gebeld. Maar waar moet je op letten bij ruitschade in je woning? 

 

Tip 1: De situatie in kaart brengen

Heb je ook voetballende zonen thuis, of is er door andere omstandigheden een ruit gesneuveld in je woning? Dan is het altijd goed om allereerst de situatie even in kaart te brengen. Met het oog op de verzekering is het een goed idee om de situatie zo goed mogelijk in kaart te brengen en vast te leggen. Wat ik zelf dan ook als eerste gedaan heb, is foto’s nemen van de schade. Op die manier heb je altijd ‘bewijs’ voor de verzekering. Neem direct nadat de ruit gesneuveld is enkele foto’s vanuit verschillende perspectieven. Dit kan enorm helpen bij het verhalen van de schade op je verzekering. Heb je de situatie goed in kaart gebracht? Ruim dan de scherven zo snel mogelijk op, zeker wanneer je rondrennende kinderen of huisdieren hebt. 

 

Tip 2: Check je verzekering

Zodra je de situatie in kaart hebt gebracht en losse scherven hebt opgeruimd, kun je nagaan of je verzekerd bent tegen glasschade. Zelf heb ik hier nooit zo over nagedacht, en was dit voor mij de eerste keer dat er een ruit gesneuveld is in huis. Voor mij was het dan ook nodig om uit te zoeken of ik überhaupt verzekerd ben tegen glasschade. Dit hangt bijvoorbeeld af van de polis die je hebt en hoe de schade precies is ontstaan. Wanneer je twijfelt, kun je het beste je verzekeringsmaatschappij even bellen. Zij weten precies of de gemaakte schade onder je dekking valt. 

 

Tip 3: Vergelijk verschillende glassoorten 

De voetbal die dwars door het raam ging, was natuurlijk geheel onverwacht. En zo gaat het doorgaans meestal met glasschade. Dit gebeurt vaak onverwacht, door voetballende zonen bijvoorbeeld, maar wat dacht je van een hevige storm? Zoals gezegd, een ongeluk zit in een klein hoekje. Zelf heb ik gekozen om er het beste van te maken en meteen te investeren in HR++ glas. Dit is dubbel glas met een coating en een gasvulling. Dit glas zorgt ervoor dat de warmtestraling lekker binnen blijft.