Veel mensen vind het lastig om te praten over de dood en zeker over hun eigen overlijden. Toch is het voor je nabestaande erg fijn als zij je wensen weten. Ook zijn er zaken zoals wil je begraven worden of liever gecremeerd. En als je dan gecremeerd wil worden zijn er verschillende keuzes wat er met de as gebeurd bijvoorbeeld een urn of assieraden. Maar als je begraven weer worden dan kan je kiezen uit verschillenden lijkwaden allemaal keuzes die een uitvaart persoonlijk kan maken.

 

Wat zijn assieraden?

Een assieraad is een sieraad waarin de as is verwerkt. Dat kan op meerdere manieren. Bijvoorbeeld kan het as verwerkt worden in het metaal van het sieraad maar ook kan de as verpakt worden in een holte van het sieraad, meestal is dit zichtbaar. Een nieuwe populaire manier is dat het as samengeperst wordt tot een klein diamantje van puur as van de overledene of gemengd met koolstof. Het zijn hele persoonlijke sieraden waardoor de nabestaanden het as van de overleden persoonlijk dichtbij zich kan dragen. Er zijn zoveel verschillenden modellen assieraden dat het aan iedere persoonlijke stijl kan voldoen.

 

Verschillende urnen

Ook de keuzen in urnen is ruim zodat de urn een persoonlijke touch heeft. Over smaak valt niet te twisten en dit geld natuurlijk over het uiterlijk van een urn. De ene persoon vindt de standaard metalen urn een prachtig design maar de ander wil graag een houten urn zodat ze die eventueel kunnen begraven op een plek naar keuze. Sommige urnen zijn prachtige kunstwerken die door de overledenen zelf is gemaakt dit maakt het sentimenteel voor de nabestaande om prachtig tentoon te stellen in hun huis. Het is natuurlijk niet het leukste onderwerp om over na te denken maar het is zeker de moeite waard om eens te kijken naar wat je eventueel mooi zal vinden. En of je begraven wil worden of gecremeerd.

 

Wat is een lijkwade?

We leven steeds duurzamer en passen ons leefstijl steeds meer aan om een goede bijdrage te leveren aan het beter milieu. Ook dit zie je op de manier waarop mensen willen begraven worden, steeds populairder is de lijkwade. Een lijkwade is een alternatief voor een kist. Voor 1991 was het verplicht om in een kist te worden begraven dit hoeft tegenwoordig niet meer. De overleden wordt gewikkeld in een lijkwade, het ingewikkelde lijf wordt daarna op een opbaarplank gelegd en zo begraven of gecremeerd.