overlijden, een taboe om over te praten?

0
853

Veel mensen vinden het lastig om te praten over de dood en zeker over hun eigen dood. Toch is het voor je nabestaanden erg prettig wanneer zij tijdig op de hoogte zijn van jouw laatste wensen. Bijvoorbeeld, wil je liever begraven of gecremeerd worden?  En als je dan gecremeerd wilt worden zijn er verschillende opties ten aanzien van je as. Je as kan verzameld worden in een urn of verwerkt worden in assieraden. Maar als je kiest voor begraven heb je weer meerder opties ten aanzien van je grafsteen.  Sommigen keuzes gelden voor zowel begraven als cremeren. Lijkwaden zullen in beide gevallen gebruikt worden en geven een persoonlijke draai aan de uitvaart.

Wat zijn assieraden?

Een assieraad is een sieraad waarin de as is verwerkt. Dat kan op meerdere manieren. De as kan verwerkt worden in het metaal van het sieraad maar ook kan de as verpakt worden in een transparante holte als hanger aan een ketting.  Een nieuwe manier die zeer populair is, is het samenpersen van de as tot een klein diamantje. Dit kan ook aangevuld worden met koolstof. Een dergelijk sieraad heeft natuurlijk enorm veel persoonlijke waarde voor de nabestaanden. Nabestaanden dragen op deze manier de overlijdene altijd dicht bij zich. Assieraden komen in allerlei vormen en maten zodat je altijd iets kan vinden of laten maken dat bij jou past.

Verschillende urnen

Ook qua urnen is de keuze zeer ruim. Je kan altijd wel een urn vinden die bij jou past. Elke persoon heeft zijn eigen smaak en voorkeuren. De ene persoon vindt een standaard metalen urn design prachtig  maar de ander wilt liever een houten urn. Sommige urnen zijn prachtige kunstwerken die door de overledene zelf is gemaakt. Dit geeft een urn extra sentimentele waarde mee voor de nabestaanden. Zoiets verdient natuurlijk een mooi plekje in huis. Het is natuurlijk niet het leukste onderwerp om over na te denken maar het is zeker de moeite waard om eens te kijken naar wat je eventueel mooi zou vinden. Dit geldt ook voor de manier waarop je wilt gaan.

Wat is een lijkwade?

We leven steeds duurzamer en passen ons leefstijl steeds meer aan om een goede bijdrage te leveren aan een beter milieu. Ook dit zie je op de manier waarop mensen begraven willen worden.  De lijkwade is steeds populairder aan het worden. Een lijkwade is een alternatief voor een kist maar wordt vaak ook gebruikt met kist. Voor 1991 was het verplicht om in een kist te worden begraven. Dit hoeft tegenwoordig niet meer. De overledene wordt gewikkeld in een lijkwade. Het ingewikkelde lijf wordt daarna op een opbaarplank gelegd en zo begraven of gecremeerd.