Industrieel ontwerp

0
240

Een industrieel ontwerp, ook wel industrieel (product)ontwerp, productontwerp of (industrieel) ontwerp genoemd, is het ontwerp van een batch of serie te industrialiseren producten. Voorbeelden van dit soort producten zijn stofzuigers, koffiemachines, maar ook rollators, laptoptassen en bureaustoelen. Alledaagse gebruikinstrumenten dus.
De evolutie van het industriële ontwerp was het resultaat van de industriële revolutie, toen het van handgemaakte productie (elk stuk is uniek) naar massaproductie (elk stuk komt overeen met dat van de ontwerper).

Bij Industrieel ontwerp definieer je de vorm of functie van een object. Het gaat hierbij om een combinatie tussen esthetiek en functionaliteit. Je wilt dat het product mooi is, maar het moet ook praktisch zijn. Hierbij komt ook dat het maakbaar moet zijn tegen een redelijke prijs.

Bij industrieel ontwerpen  praten we altijd over massaproductie, het is dus geen eenmalig of limited product. Bij industrieel design is het eerste wat opvalt vaak het uiterlijk en de uitstraling van het product. Maar voor de ontwerper is het belangrijk dat zijn product wordt vervaardigd, verkocht en gebruikt wordt of kan worden. Het productieproces, materiaalkeuze, ergonomie, planning en marketing horen allemaal bij industrieel ontwerpen.

Industrieel ontwerpers zijn niet alleen bezig met het maken van nieuwe producten, maar proberen ook bestaande producten te verbeteren door nieuwe materialen, vormen of technieken toe te passen. Ze moeten rekening houden met de wensen en mogelijkheden van gebruikers en fabrikanten. Het ontwerp moet rekening houden met de smaak van het publiek en de bestaande ontwerpstijlen en trends.

Bij de productie en verkoop van een product hoort dus ook design. Ontwerpers moeten ook rekening houden met de levensduur en afwerking van het product. Als het product na vele jaren gebruik moet worden vervangen, moet rekening worden gehouden met de onderdelen voor bederf of herbruikbaar (gerecycleerd). Industrieel wordt tegenwoordig ook gezien als een bepaalde inrichting, net zoals landelijk dat kan zijn. Hierover lees je meer hieronder.

Industriële stijl

Tegenwoordig vind je industriële producten in veel huizen, ze worden vaak geassocieerd met moderne stijlen. Voorbeelden van geschikte producten hiervoor zijn, zoals stalen schuifdeuren (met schuifdeurbeslag), kapstok industrieel, industriële vloerlampen, stalen balken, meerdere ramen en kleuraccenten zwart. Daarnaast zijn woningen vaak ruim ingericht, bijvoorbeeld stalen schuifdeuren met ramen die voor meer licht en een ruimtelijk gevoel zorgen. Om je huis meer warmte te geven, kun je het decoreren met een paar stoere vloerkleden (een mooie vloerlamp industrieel), een open haard en warme kleuren op de muren. Gebruik liever geen wit licht, kies licht met een warme kleur, passend bij de kleur van het interieur. Hierdoor weet je zeker dat je een goede keuze zult gaan maken zodat je de juiste keuze zult gaan maken.