Industrieel ontwerp

0
44

Een industrieel ontwerp, ook wel industrieel (product)ontwerp, productontwerp of (industrieel) ontwerp genoemd, is het ontwerp van een batch of serie te industrialiseren producten. Voorbeelden van dergelijke producten zijn stofzuigers, koffiemachines, maar ook rollators, laptoptassen en bureaustoelen
De evolutie van het industriële ontwerp was het resultaat van de industriële revolutie, toen het van handgemaakte productie (elk stuk is uniek) naar massaproductie (elk stuk komt overeen met dat van de ontwerper).

Industrieel ontwerp is de technische vaardigheid die de vorm en functie van een object of product definieert. Dit is een moeilijke combinatie tussen esthetiek en functionaliteit van het product. Het moet mooi en praktisch zijn, en het moet ook maakbaar zijn (tegen een redelijke prijs).

Bij industrieel ontwerpen gaat het altijd om massaproductie, het is dus geen eenmalig product. Bij industrieel design is het eerste wat opvalt het uiterlijk en de uitstraling van het product. Maar ook voor een ontwerper is het belangrijk dat zijn product wordt vervaardigd, verkocht en gebruikt wordt of kan worden. Het productieproces, materiaalkeuze, ergonomie, planning en marketing komen aan bod in de onderwerpen industrieel ontwerpen.

Industrieel ontwerpers ontwerpen niet alleen nieuwe producten, maar proberen ook bestaande producten te verbeteren door nieuwe materialen, vormen of technieken toe te passen. Ze moeten rekening houden met de wensen en mogelijkheden van gebruikers en fabrikanten. Het ontwerp moet rekening houden met de smaak van het publiek en de bestaande ontwerpstijlen en trends.

Bij de productie en verkoop van een product hoort ook design. Ontwerpers moeten ook rekening houden met de levensduur en afwerking van het product. Als het product na vele jaren gebruik moet worden vervangen, moet rekening worden gehouden met de onderdelen voor bederf of herbruikbaar (gerecycleerd).
 

Industriële stijl

Tegenwoordig vind je industriële producten in veel huizen, ze worden vaak geassocieerd met moderne stijlen. Voorbeelden van geschikte producten hiervoor zijn, zoals stalen schuifdeuren (met schuifdeurbeslag), kapstok industrieel, industriële vloerlampen, stalen balken, meerdere ramen en kleuraccenten zwart. Daarnaast zijn woningen vaak ruim ingericht, bijvoorbeeld stalen schuifdeuren met ramen die voor meer licht en een ruimtelijk gevoel zorgen. Om je huis meer warmte te geven, kun je het decoreren met een paar stoere vloerkleden (een mooie vloerlamp industrieel), een open haard en warme kleuren op de muren. Gebruik liever geen wit licht, kies licht met een warme kleur, passend bij de kleur van het interieur. Hierdoor weet je zeker dat je een goede keuze zult gaan maken zodat je de juiste keuze zult gaan maken.