How to: kunststof spuitgieten

Binnen productiebedrijven is het een van de meest voorkomende vormgeeftechnieken: spuitgieten. Je kunt verschillende materialen spuitgieten. Denk hierbij aan metalen, thermoplasten en thermoharders. Benieuwd hoe het verwerken van thermoplasten in zijn werk gaat? Lees dan snel verder voor meer informatie!

Wat zijn thermoplasten?

Thermoplasten zijn simpel gezegd materialen die zacht worden op het moment dat ze verhit worden. Thermoharders daarentegen blijven gewoon hard, daar zijn dus andere manieren voor nodig om deze te bewerken.

Een paar thermoplasten herken je wellicht wel: Polyvinylchloride (PVC), Acryl en Polystyreen. Wanneer deze materialen verhit worden en verwerkt tot een nieuw product, noem je dat kunststof spuitgieten. Hoe dat in zijn werk gaat zullen we hier onder verder behandelen.

Wanneer maak je gebruik van spuitgieten

Wellicht is het goed om eerst te kijken naar wanneer je een product gaat spuitgieten, want dit karwij is niet zomaar voor iedereen weg gelegd. Wil je een goed eindproduct maken, dan Heb je veel machines nodig. Maar een enkele particulier zal alle materialen in bezit kunnen hebben om een gedegen eindproduct te maken. Als deze particulier al in het bezit is van alle benodigdheden, moet hij ook nog een plek hebben om de machines te zetten. Daarom is spuitgieten ook iets dat echt door productiebedrijven wordt gedaan.

Hoe werkt het spuitgieten van kunststoffen

In het kort werkt spuitgieten als volgt: je begint met het granulaat van de grondstof die je wilt gebruiken. Kijk voor een voorbeeld naar de kunststoffen uit de derde alinea. Vervolgens wordt dit granulaat vermalen in een soort van vijzel (extruder) die het granulaat verhit en in de mal perst. Eenmaal in de mal moet het granulaat afkoelen en vervolgens kan de mal (matrijs) worden opengemaakt.

Waarvoor kan spuitgieten worden gebruikt

Spuitgieten wordt tegenwoordig veelal gebruikt voor de consumentenmarkt en industrie. Met name bij de consumentenmarkt speelt kostprijs een grote rol en spuitgieten is over het algemeen vrij goedkoop als het in bulk wordt gedaan. Binnen deze markt wordt spuitgieten vooral gebruikt voor het produceren van verpakkingen, keukengerei of andere toebehoren. Ook speelgoed, computeronderdelen of vuilnisbakken worden door middel van spuitgieten vervaardigd.

Recycling van grondstoffen

Het is tegenwoordig gelukkig steeds populairder om zo duurzaam als mogelijk te produceren. Zo is dit ook binnen deze tak van sport. Op gebieden waar mogelijk zie je dat tegenwoordig stukken meer grondstoffen worden hergebruikt binnen de grote productiehallen.

Ook worden er behalve gerecyclede producten, andere grondstoffen gebruikt om nieuwe producten te fabriceren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bamboe, hennep of andere toevoegingen.

Hopelijk geeft dit blog een duidelijker beeld van wat spuitgieten is en wat er allemaal voor nodig is. Bedankt voor het lezen!

Vorig artikelLenteschoonmaak
Volgend artikelWandelen in Zwitserland

Gerelateerde artikelen

Ontdek

De voordelen van een Smart home

  Je komt thuis en automatisch gaan de lichten aan. ‘Hey Google, zet Spotify aan’...

De voordelen van een DMS in 7 overtuigende cijfers

Met een Document Management Systeem (DMS) automatiseer je als bedrijf alle informatieprocessen. Door gebruik...

Je onderneming promoten

Als je een eigen onderneming hebt en je wil meer naamsbekendheid verwerven dan zijn...

Een diner uit een keto boek

Als de “roadmap” van de overheid volgens plan gaat verlopen mogen wij hopelijk rond...

Polsbandjes voor Apple Watches

Je kunt de deur niet uit of je ziet wel iemand met een smartwatch....

Welk sieraad is het perfecte cadeau voor jouw moeder?

De tweede zondag in mei is het weer Moederdag. De dag waarop je jouw...

Categoriën