Financieel flexibel

0
606

Wanneer je student bent heb je vaak heel weinig geld, tegenwoordig is het meestal noodzakelijk om geld te lenen. Wanneer je na de studententijd dan ook begint met werken zul je waarschijnlijk in het begin denken dat je plotseling omkomt in het geld. Maar je bent dan misschien begonnen aan je carrière, je bent ook op een leeftijd dat je meer financiële verantwoordelijkheden aan zult gaan. Zo ga je bijvoorbeeld op deze leeftijd waarschijnlijk aan een huis denken, samenwonen en misschien zelfs kinderen. Daarnaast komen er ook verantwoordelijkheden zoals een auto, verzekeringen etc. Je zult waarschijnlijk meer inkomen hebben maar tegelijkertijd ook meer uitgaven hebben.

Maar veel mensen op deze leeftijd willen nog meer vrijheid. En het is ook een goede periode om te beginnen met geld op te sparen en aan je pensioen te gaan denken. Daarom wil ik in dit artikel een aantal tips bespreken om flexibel om te gaan met je financiën. Dit is helemaal een goed idee voor jonge ondernemers aangezien je zeker aan het begin van je onderneming meer met onzekerheid zult kampen en er veel variatie kan zijn in je inkomen.

Geen financiële verplichtingen

Wanneer je financieel flexibel wilt blijven gedurende deze periode in je leven is het belangrijk dat je niet te veel grote financiële verplichtingen aangaat. Wanneer je bijvoorbeeld een appartement in de stad wilt maar je weet dat je binnen vijf jaar ervoor zult kiezen om meer in een rustig dorp te gaan wonen dan heeft het nemen van een hypotheek natuurlijk geen zin. Maar ook grote uitgaven zoals het kopen van een auto is onnodig. Zelfs een leaseauto heeft vaak lange contracten eraan vasthangen. Het is daarom ook een beter idee ervoor te kiezen om een shortlease auto te kiezen. Een dergelijke lease kun je maandelijks op zeggen en daardoor blijf je een stuk flexibeler.

Vermijd schulden

Als je financieel flexibel wilt zijn dan is het ontzettend belangrijk om te proberen je schulden te minimaliseren. Vermijd waar je kunt zo veel mogelijk schulden. Dit geld dus ook bijvoorbeeld voor je studie en de studieschuld die veel studenten tegenwoordig opbouwen. Wanneer je pas net aan je carrière begint wil je niet een gigantische studieschuld hebben. Hetzelfde geld voor andere schulden zoals een creditcard schuld. Wanneer je toch een schuld hebt is het een goed idee om deze zo snel mogelijk af te betalen voordat je andere grote studieschulden aangaat.