Duurzaam reizen en consumeren? Een must in deze huidige tijd

0
831

De corona pandemie legt onze hele reis routine aan banden. We kijken op dit moment niet ver over de grens naar verre luxe oorden, maar houden het vooral binnen Europa. En vooral binnen Nederland. Het vliegtuig nemen is slecht voor het milieu en draagt niet bij aan de duurzaamheid. Steeds meer mensen over de hele wereld zijn zich er van bewust dat het vele reizen slecht voor onze planeet is.

Wat houdt duurzaam reizen precies in?

Simpel gezegd houdt duurzaam reizen in dat je je bewust bent van de wereld om je heen. Je houdt rekening met alles en iedereen om je heen, de mensen, dieren en planten. Door CO2 neutraal reizen reis je met een positieve impact op de wereld. Zo boek je bijvoorbeeld accommodaties die eco-vriendelijk zijn, steun je de lokale economie door te eten bij lokale restaurants en minimaliseer je zoveel mogelijk je afval. Alle kleine beetjes helpen. Zodra steeds meer mensen zich bewust worden van het duurzaam reizen zal dat de wereld met al zijn schoonheid herstellen. En dat begint bij jou.

Wat zijn de nieuwste trends op duurzaam reizen gebied?

Er zijn de afgelopen periode veel nieuwe trends ontstaan op het gebied van duurzaam reizen. Zo kiest de reiziger bewust voor minder toeristische plekken. Uit onderzoek blijkt dat reizigers zich prettiger voelen bij minder drukke plekken. Dat zorgt er automatisch voor dat men het milieu en omgeving minder erg belasten. In Nederland op vakantie gaan is door de Corona pandemie erg populair geworden. Natuurlijk konden we niet anders, maar veel reizigers ontdekken nieuwe pareltjes dicht bij huis. De vraag is of men dit ook na Corona tijd erin blijft houden. Dat valt te hopen, want hoe dichter bij huis, hoe minder de uitstoot.

Voedsel en duurzaamheid, gaat dat samen?

Onze consumptie van voedsel heeft veel invloed op het milieu. Bij productie van ons voedsel komen bestrijdingsmiddelen en broeikasgassen vrij. Ook gaan er noodzakelijke grondstoffen verloren zoals stikstof en water. De overheid heeft een brede definitie van duurzaam voedsel. Namelijk bij het produceren en consumeren van voedsel respect hebben voor milieu, mens en dier. 

 

Wat gebeurt er als we niet meer duurzaam gaan eten? Dat betekent dat we niet minderen met broeikasgassen. Dat betekent op zijn beurt dat er meer mensen overlijden aan honger, meer natuurrampen plaatsvinden zoals overstromingen. Belangrijk om te weten is dat het grootste probleem de voedselindustrie is waar het overgrote deel van de broeikasgassen vrij komt. En wie is er afhankelijk van de voedselindustrie? Juist, jij als consument. Zodra jij je gedrag met het consumeren van voedsel aanpast, passen de grote bedrijven zich pas aan.