De perfecte werkplek

0
287

Je slaapkamer is een belangrijke plek. Als je hem een beetje goed inricht, hoeft het niet alleen een plek te zijn waar je, nou ja, slaapt, maar kan het ook een plek zijn waar je werkt, en waar je ontspant. Een goede werkplek, waar dan ook, maar vooral op je slaapkamer, is essentieel voor productiviteit. Zodat wanneer je klaar bent met werken, je ook echt kan ontspannen. Natuurlijk zijn er een aantal essentiele dingen wanneer je een werkplek in je slaapkamer wilt. Een goed bureau (een hoekbureau, bijvoorbeeld?), goede verlichting. Laten we erin duiken.

Stap 1: Licht

Zoals we allemaal weten is verlichting erg belangrijk. Maar wist je dat verlichting je ook mentaal kan beinvloeden? Verschillende soorten licht hebben andere effecten op je brein. Blauw licht, bijvoorbeeld, heeft een kalmerende, maar ook opwekkende werking. De meeste schermen zijn standaard ingesteld op blauw, koud licht, zodat je langer wakker blijft, en dus ook langer naar het scherm blijft kijken. Als je dus een essay in moet leveren, dan is blauw licht beter. Hierdoor blijf je wakker, en hopelijk kalm. Warm licht (rood, geel, etc.) kan je energie geven, maar werkt ook minder kalmerend. Ook vinden je ogen warm licht fijner om naar te kijken, en zul je dus eerder ontspannen bij warm licht. Als je dus lang moet door werken aan iets is koud licht een goed idee, maar als je ontspannen een boek wilt lezen voordat je naar bed gaat, is een warme lamp een beter idee.

Stap 2: Zitplek

Waar je zit en hoe je zit zijn twee dingen die je ook niet moet onderschatten. Je bureau is een goede plek om te beginnen. Heeft het bureau wat je nu hebt alles wat je nodig hebt? Is er genoeg ruimte voor al je spullen, voor je desktop of je laptop, of allebei? Zijn er genoeg lades, en heeft de rest van de kamer nog genoeg (loop)ruimte? En dan je stoel. Zit je goed? Om na te gaan of je de juiste stoel hebt, ga zitten en probeer helemaal naar achter te schuiven in de stoel, zodat je rug de rug van de stoel raakt. Als je nu je voeten op de grond zet, zouden ze plat moeten staan, met je benen in een hoek van 90 graden. Voor je armen geldt hetzelfde: de leuning zou precies moeten beginnen waar je ellenboog buigt. Zorg er ook voor dat je bureau niet te hoog of te laag is, vergeleken met je stoel.

Dit zijn slechts een aantal dingen om op te letten als je een werkplek maakt in je slaapkamer, maar ze zijn allemaal belangrijk. Denk dus aan de verschillende soorten licht en hun effecten, en zoek uit of jij het goede bureau en de juiste stoel hebt. Misschien toch dat hoekbureau?