Connecties maken en onderhouden

0
282

Als ik iets heb geleerd in mijn leven, dan is het wel dat netwerken één van de belangrijkste dingen is. Dat is namelijk hoe je echt ver komt. Niet alleen in je werk, maar ook in de rest van je leven. Het onderhouden van goede relaties is alles. Tegenwoordig kan dit natuurlijk ook erg goed met middelen zoals LinkedIn. Als je iemand zojuist voor het eerst hebt ontmoet, voeg hem dan vooral even toe op LinkedIn. Zo kan je diegene altijd weer terugvinden, en laat je diegene ook zien dat je een interesse hebt getoond in hem.

Namen onthouden

Een grote uitdaging die ik vaak van andere mensen hoor is het onthouden van namen. Ik heb daar inmiddels een klein trucje op gevonden. Zo moeilijk is het niet hoor. Het is namelijk zelfs vrij voor de hand liggend. Maar op het moment dat je wordt geïntroduceerd aan iemand, of je komt iemand onbekend tegen, dan weet je over het algemeen hoe het protocol gaat: je schudt elkaars hand, je kijkt elkaar aan, en je zegt je naam, eindigend met ‘aangenaam’.

Mijn truc is simpelweg dit: je weet dat dit protocol zo gaat, dus besteed er even heel erg intens aandacht aan. Luister extra goed naar de naam van de persoon tegenover je, en herhaal het zelfs eventueel. Zo komt het meteen goed in je systeem te zitten! Met grotere groepen wordt dit wel lastig, maar ook dan is het herhalen van de naam een goed idee. Mocht je het later nou toch zijn vergeten, dan zal iedereen je vergeven als je het niet meer weet. Maar de beste manier om dat dan op te lossen, is er simpelweg naar vragen. Dat is beter dan wanneer je omslachtig het noemen van de naam probeert te vermijden.

Fles wijn bezorgen

Maar als je iemand eenmaal kent, moet je die relatie ook onderhouden. En het mooie van LinkedIn is dat je ook alle successen en belangrijke momenten van mensen meekrijgt. En je kan uiteraard heel kort een berichtje tikken met ‘gefeliciteerd’, maar je echt een blijvende indruk wilt achterlaten, stuur dan een klein geschenkje op! Je kan bijvoorbeeld een fles wijn laten bezorgen. Zo weet je in ieder geval zeker dat deze persoon weer eens even aan jou denkt, en geloof me, het wordt enorm gewaardeerd.

Zo maak je dus van onbekende mensen een kennis, en van een kennis iemand die jou waardeert. En zo kan je echt stappen gaan zetten!