De meubelindustrie

0
199

Je hebt ze allemaal wel in huis staan, meubels. Wat verstaan we eigenlijk onder meubels? Meubels zijn voorwerpen die behoren tot de inrichting van een kamer, zoals een bank, stoel, tafel, kast of bed. In veel huishoudens worden regelmatig nieuwe meubels aangeschaft en daarmee de oude vervangen. Meubels waren vroeger ook al aanwezig. Vaak waren dit handgemaakte houten meubels. De oudste, nog bewaard gebleven meubels, komen uit de vijftiende eeuw en zijn in Gotische stijl gemaakt, de stijl uit de late Middeleeuwen. Het zijn zeer zeldzaam voorkomende meubels. In de loop van de jaren is de stijl van de meubels steeds veranderd. In de twintigste eeuw zien we steeds meer en meer kunstzinnig gemaakte meubelen van prachtige tropische hardhoutsoorten met snijwerk van slingerende planten en bloemen. Daarna werden de meubels juist steeds strakker en simpeler gemaakt. En dat zijn de meubels die we nu nog steeds zien, strakke design meubels.

Meubels in alle soorten en maten

Je vindt tegenwoordig de meest uiteenlopende soorten meubels. Voor iedere stijl is er wel een meubel te vinden. Het mooiste is natuurlijk als je alle aanwezige meubels op elkaar afstemt zodat er een mooi geheel ontstaat. Ook de afwerking van je meubels en de accessoires zijn een belangrijk onderdeel om een mooi plaatje te krijgen. Op je keukenkastjes of je kasten in het woongedeelte zijn mooie Meubelknoppen ook een blikvanger. Komgrepen zijn bijvoorbeeld mooi maar ook nog eens heel handig in het gebruik. Als je er op de meubelboulevard niet uitkomt is het natuurlijk ook een mogelijkheid om je meubels op maat en naar je specifieke wens te laten maken. Ook is het een optie om je meubels na een aantal jaren op te pimpen en te laten stofferen zodat je met je bestaande meubels toch een heel nieuw interieur krijgt.

De toekomst van de meubelindustrie

Zoals in veel bedrijfstakken is het ook in de meubelindustrie het milieu en de daarbij behorende regels die de toekomst zullen bepalen. Online meubelverkopen groeien harder dan verkoop in de winkels en ondernemers zijn verplicht hun producten te recyclen. Daarnaast is vereist dat er wordt geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. De circulaire economie zal ook voor de meubelindustrie flinke investeringen vergen. Het recyclen van gebruikte meubels is mooi maar het brengt voor de ondernemers ook veel kosten met zich mee. Maar met de nodige ondersteuning zal dit wel moeten lukken aangezien de overheid de regels hiervoor al heeft bepaald. Maar ondanks de flinke kostenposten ziet de toekomst er voor de meubelindustrie rooskleurig uit.