De juiste schoonmaak

0
578

Misschien loop je wel eens rond op kantoor en vraag je je af, wie maakt dit allemaal zo strak schoon? Een tijd geleden liep ik op een ietwat lange werkdag rond half 6 nog door gangen van het kantoor waar ik werkzaam ben. Een mevrouw die in de middag had zien schoonmaken liep samen met haar beoordelaar door de gang. Ik wist niet meteen dat dit de beoordelaar was, maar zag dit wel toen hij met zijn vinder de onderkant van het bureau controleerde op stof, en dit noteerde. Ik was verbaasd om te zien hoe strak dit wordt gecontroleerd. Na de beoordeling heb ik aan de beoordelaar gevraagd of ik mocht zien op basis waarvan wordt gecontroleerd. Hij liet mij een waslijst aan onderdelen zien waarom de schoonmakers worden beoordeeld. Deze hangt samen met de offerte die is overeengekomen met het bedrijf dat de schoonmakers heeft ingehuurd. Misschien heeft u wel vraagtekens bij het inhuren van een schoonmaakbedrijf. In deze blog gaan we dieper in op de onderdelen die kunnen voorkomen op een offerte van een schoonmaakbedrijf.

Wat doet een schoonmaker?

Deze vraag lijkt misschien retorisch, maar is dit zeker niet. De business rondom de schoonmaakbedrijven is helemaal strak uitgekiemd en bedacht. Schoonmakers vallen onder de facilitaire dienstverlening. Dit betekent dat de ruimtes die schoon gemaakt moeten worden schoon zijn en ook hygiënisch. Wat een schoonmaker precies doet is verschillend per ruimte, maar u kunt op de volgende aantal onderdelen rekenen. Een schoonmaken stofzuigt en dweilt de ruimte. Dit kan ook met een machine worden gedaan als de offerte daar om vraagt. Ook worden de Wc’s schoongemaakt en ook andere sanitair wordt gereinigd. Hierbij worden ook alle prullenbakken in alle ruimtes geleegd. Het afval dat in het pand en rondom het pand ligt wordt ook opgeruimd. De straat voor het pand, eventuele portieken en trappenhuizen vallen hier ook onder. De meubels in het pand worden afgestoft en met een natte doek gepoetst. Sommige schoonmakers maken ook de ramen aan de binnenkant schoon. Als laatste wordt er ook gelet op een eventuele calamiteiten schoonmaak.

Wie huur je in?

Schoonmakers horen vaak bij een schoonmaakbedrijf. Dit betekent dat ze niet zelfstandig zijn. Via een bedrijf komen schoonmakers vaak sneller aan het werk en is de kans groter dat de juiste protocollen worden gevolgd. In het geval van zwart werken zijn er schoonmakers die wel voor zichzelf aan de slag gaan. Advies is om een offerte aan te vragen bij een schoonmaakbedrijf.