Alles wat je altijd had willen weten over vlaggen

0
189

Van tafelvlaggen tot aan gevelvlaggen en van banieren tot aan beachflags. Welke soorten vlaggen bestaan er allemaal? En wat zijn nou precies de regels voor het uithangen van de Nederlandse vlag? Wil je je eigen vlag laten maken? Dat is zeker mogelijk.

Regels voor het uithangen van de Nederlandse vlag

Eigenlijk is het heel simpel. Als het gaat om burgers en bedrijven, dan zijn er geen vaste regels als het gaat om het uithangen van de Nederlandse vlag. Er zijn wel regels voor Rijksgebouwen. Zo zijn er voor deze gebouwen richtlijnen wanneer de vlaggen opgehangen moeten worden en op welke manier. Burgers en bedrijven kunnen deze richtlijnen volgen, maar dit zijn ze niet verplicht. Wel zijn er gewoontes bij het uithangen van de Nederlandse vlag. Kijk voor meer informatie hierover op de website van Rijksoverheid.

Verschillende soorten vlaggen

Van sommige vlaggen heb je wellicht nog nooit gehoord. Laten we beginnen met een banier. Een banier is en rechthoekige vlag, die in tegenstelling tot een gevelvlag langer is dan dat het breed is. Gevelvlaggen zijn juist breed en minder lang. Een banier wordt opgehangen aan een separate vlaggenmast. Deze worden vaak gebruikt voor reclame, terwijl gevelvlaggen vaak vlaggen zijn van een bepaald land. Er zijn hierbij natuurlijk ook uitzonderingen op de regel. Banieren zijn er voor binnen en buiten. Dan de tafelvlag. Het spreekt eigenlijk voor zich. Tafelvlaggen zijn kleinere vlaggen die je op een tafel kan plaatsen. En wat is een beachflag? Dat zijn vaak de reclamevlaggen die van de bovenkant half rond zijn. Deze worden vaak op een strand geplaatst en zijn zodoende van ander materiaal gemaakt. Beachflags staan vaak op een lagere standaard.

Eigen vlag laten maken

Je kan met vlaggen alle kanten op. Naast gewone spandoeken kan je ook rollup banners neerzetten bij je bedrijf. Deze kan je van onder naar boven omhoog trekken. Wil je eigen vlag laten maken, dan zijn daar genoeg mogelijkheden voor! Laat duidelijk zien waar je bedrijf is gevestigd door middel van het plaatsen van een banier of banner. Dit is een relatief goedkope manier van reclame maken, omdat het lang meegaat.

Vlaggenmasten

Bij een vlag hoort ook een vlaggenmast. Verschillende materialen kunnen worden gebruikt voor de vlaggenmast. Denk hierbij aan hout, aluminium of polyester. Er bestaan masten voor mastvlaggen en er bestaan baniermasten. Voordat je gaat kijken naar welke soort vlag en vlaggenmast je wil, lees je eerst eens in. Er is ontzettend veel keuze.