3 tips om het jojo-effect te voorkomen

Heb jij in de coronatijd iets te veel gegeten dan eigenlijk goed voor je is? Maar ben je van plan om de strijd tegen de coronakilo’s aan te gaan? Goed bezig! Helaas krijgen veel mensen die afvallen vroeg of laat te maken met het jojo-effect. Dit effect houdt kort gezegd in dat mensen die in hun afvalperiode weinig calorieën tot zich hebben genomen, na het behalen van hun streefgewicht juist weer genieten van lekker eten. Omdat je lichaam in de periode hiervoor juist zo weinig binnen kreeg, gaat het in een soort spaarstand. Wanneer je weer ‘normaal’ begint te eten, dan worden de extra calorieën juist weer sneller omgezet in lichaamsvet. Lang verhaal kort: om jouw doel te behalen wil je het jojo-effect graag voorkomen! Maar hoe doe je dat? Hoe maak je de uitdaging haalbaar? Hier 3 gouden tips.

Tip 1. Ga voor een gecontroleerd dieet

Zoals met veel dingen in het leven is het belangrijk om met mate af te vallen. Natuurlijk geeft het meer voldoening om kilo’s per week te verliezen, maar het gevaar van het jojo-effect ligt daardoor juist op de loer. Het klinkt misschien een beetje als een cliché, maar de meest effectieve manier om af te vallen is om je leefgewoonte aan te passen. Bij weightwatchers.com/nl/ word je daarom op een hele persoonlijke manier geholpen bij het afvallen. Want bij WW (voorheen Weight Watchers) weten ze zeker dat iedereen succesvol kilo’s kan verliezen, maar ook dat elk persoon weer een iets ander zetje in de rug nodig heeft.

Tip 2. Beweeg zoveel als je kan

Lichaamsbeweging helpt enorm als je (verantwoord) af wilt vallen. We weten dat niet iedereen fan is van sporten, maar besef dat er meer manieren zijn om aan extra beweging toe te komen. Er zijn dus met andere woorden ook leuke manieren! De truc is alleen om iets te vinden wat bij je past en wat je ook vol kunt houden zodat het uiteindelijk een gewoonte wordt. Ook hier kan WW je bij helpen! Lichaamsbeweging helpt bovendien niet alleen heel goed bij afvallen, het zorgt ook voor stressvermindering.

Tip 3. Word niet boos op jezelf (of de weegschaal)

Het kan heel frustrerend zijn om de weegschaal op te stappen en vervolgens te zien dat je niet het gewenste aantal kilo’s kwijt bent. Staar je daarom ook niet blind op dat getal op de weegschaal! Gezond afvallen gaat in stapjes en heeft soms gewoon wat tijd nodig. Probeer altijd het grotere plaatje te blijven zien. Mocht het afvallen een week niet helemaal gegaan zijn zoals je graag wilt, gebruik dat dan juist als motivatie om de komende week extra te knallen! Zo zorg je ervoor dat het behalen van de gestelde uitdaging ook echt te doen is.

Gerelateerde artikelen

Ontdek

Maak het gezellig!

Ohlala! De gezellige en knusse dagen komen weer aan. Voor het eerst deze week...

De vervelendste problemen aan je voeten en hoe deze...

Voeten worden niet door iedereen gezien als de mooiste delen van het menselijk lichaam....

Wanneer heb je een MacBook reparatie nodig?

Als je MacBook stuk is, kan het handig zij om er even naar te...

Bij dit autobedrijf in Zeeland vind je de leukste...

Ben je op zoek naar een fijne auto? Als je in de regio Zeeland...

De voordelen van private leasen

Wil jij binnenkort een auto aanschaffen maar weet je nog niet hoe je dat...

Een schaduwdoek is dé tuintrend van 2020

ZONZ is al ruim tien jaar expert op het gebied van zonwering. Ze zijn...

Categoriën