Wat is watersnijden en wat kun je ermee?

0
201

Als je een bedrijf hebt dat onderdelen van staal, rvs of marmer levert dan weet je waarschijnlijk al precies wat watersnijden is. Het is een speciale techniek waarmee zeer harde en slijtvaste materialen kunnen worden gesneden, tot op de millimeter nauwkeurig. Het wordt zeer veel toegepast in de industrie, in de woningbouw en zelfs voor hobbymatige doeleinden. Watersnijden is echter niet iets wat je zelf thuis kunt doen, mits je er de juiste ervaring mee hebt en precies weet wat je aan het doen bent. De machine waarmee je dat doet is bovendien erg prijzig in de aanschaf, vandaar dat de meeste bedrijven deze klus uitbesteden aan een gespecialiseerde partij.

De vele voordelen van watersnijden

Deze manier van frezen heeft veel voordelen ten opzichte van andere snijmethodes, zoals plasma- of lasersnijden. Doordat er water wordt gebruikt ontstaan er geen giftige dampen die schadelijk zijn voor degene die de klus uitvoert. Er wordt simpelweg een zeer scherpe slijptol gebruikt, en door de toevoeging van het water ontstaat er geen hitte. Het is juist deze warmte die vaak verkleuringen of beschadigingen aanbrengt op het materiaal. Dit is zonde, zeker als je het materiaal op een zichtbare wijze in een project wilt verwerken. Bij marmeren vloeren bijvoorbeeld, zie je vaak dat de tegels door middel van watersnijden op maat worden gemaakt. Het marmer behoudt zo zelfs langs de snijvlakken zijn mooie kleur, en de snede is ontzettend scherp en van hoge kwaliteit.

Secuur harde materialen frezen

Zeker wanneer het belangrijk is om zeer gedetailleerd te werken, of wanneer je bijvoorbeeld hele kleine gaatjes wilt snijden is watersnijden geschikt. Het kan worden ingezet voor ontzettend veel materialen, zoals graniet, keramiek en glas, maar ook zachtere materialen zoals hout, aluminium en titanium. Afhankelijk van de dikte en de stevigheid van het materiaal wordt gekozen voor een bepaalde druk, waardoor het resultaat altijd perfect is.

Watersnijden is materiaalonafhankelijk

Deze manier van frezen is een heel veelzijdige techniek. Je kunt er ontzettend veel materialen mee snijden. Het staat echter vooral bekend om de goede toepassing bij harde materialen. Dit komt voornamelijk doordat daar vrij weinig goede alternatieven voor zijn. Stof en hout kun je immers op meerdere manieren op maat maken, maar een marmeren plaat doormidden snijden is echt een ingewikkelde klus. Met een watersnijder kan het wél, en dat zonder dat er hitte, stof of giftige dampen vrijkomen. De moeite waard je over in te lezen dus!