Voedingssupplementen: heb je ze nodig?

0
98

Er bestaan ontzettend veel merken die voedingssupplementen aanbieden en in elke drogist, supermarkt en gezondheidswinkel vind je een breed scala aan pillen. Maar heb je ze eigenlijk wel nodig, en zijn alle gezondheidsclaims rondom supplementen wel waar? Het is goed om je erin te verdiepen voordat je besluit een multivitamine supplement te gaan slikken, en bovendien eerst met je huisarts te overleggen. Zo kun je samen het beste multivitamine supplement voor jou gezondheid kiezen. Kort samengevat kun je namelijk zeggen dat je supplementen niet nodig hebt voor vitamines en mineralen waar je geen tekort aan hebt. Heb je dat wel? Dan kun je ervoor kiezen een hoogwaardig supplement te slikken, maar bijvoorbeeld alleen voor een bepaalde periode.

Sommige mensen beweren echter dat onze voeding niet meer zo rijk aan voedingsstoffen is als, laten we zeggen, honderd jaar geleden. Is dat waar? En zo ja, wat doe je eraan?

Uitgeputte landbouwgrond

Er is een theorie die beweert dat landbouwgrond lang niet zo rijk meer is aan voedingsstoffen dan voorheen. Dit is een deels bewezen theorie, want er is inderdaad aangetoond dat er minder mineralen in zitten dan honderd jaar geleden. Dit heeft een gemakkelijk te begrijpen oorzaak. Als je gewassen wilt verbouwen is het het beste om de grond na het oogsten een jaar met rust te laten. Op deze manier ka de grond als het ware herstellen. Dit gebeurt echter vrijwel nooit meer, maar er worden direct nieuwe gewassen geplant. Daardoor raakt de grond inderdaad uitgeput, met als gevolg dat er zich ook minder voedingsstoffen in de gewassen bevinden.

Wat doe je eraan?

Veel mensen kiezen er om bovengenoemde reden voor om standaard een multivitamine of bijvoorbeeld plantesterolen supplement te slikken. Ze willen het zekere voor het onzekere nemen, en hun lichaam voorzien van alles wat het nodig heeft. Zoals we in de eerste alinea aangaven is dit echter alleen noodzakelijk als er daadwerkelijk een tekort is aangetoond in je bloed. Als dat niet het geval is dan is het echt niet nodig om supplementen te slikken. Doe je dit wel? Dan zal je lichaam een groot deel ervan niet eens opnemen, omdat het in feite al voldoende op voorraad heeft. Je gooit dus letterlijk geld weg.

Welke supplementen hebben wel zin?

Er zijn enkele supplementen die wel zin hebben, maar daarvoor moet je kijken naar je voedingspatroon. Eet je bijvoorbeeld nooit vis? Dan is het zeker aan te raden wat Omega 3 bij te slikken. En als je geen vlees eet dan is B12 aan te raden. Ben je boven de 50 en eet je geen melkproducten? Zorg er dan voor dat je wat extra calcium bijslikt. Een voedingsdeskundige kan je hierin adviseren.