De loopband voor jou

0
142

Hardlopen geeft een heerlijk gevoel. Het doet de botten en gewrichten goed, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en andere ziektes, houdt het gewicht in orde en doet wonderen voor de mentale gezondheid. Het buiten lopen en genieten van het zonlicht draagt zeker in dit laatste puntje, de mentale gezondheid, zijn steentje bij. Helaas is het in Nederland niet vaak het perfecte weer om hard te lopen. Het is dan ook heel makkelijk om de hardloopschoenen uit te laten en lekker op de bank te gaan zitten. Maar dit hoeft niet. Er zijn mogelijkheden om binnen te rennen. Doe dit met een loopband.

Loopband

Een loopband, ook wel een treadmill genoemd, is een goede manier om te werken aan cardio en om te blijven rennen binnenshuis. Er zijn een aantal dingen waar op gelet kan worden voordat je een loopband kopen gaat. Er bestaan banden die wat meer mogelijkheden hebben, zoals een comfortabelere demping of een geïntegreerd scherm zodat er iets gekeken kan worden tijdens het rennen. De ‘basis’- apparaten zullen dit niet hebben. Wat zij wel hebben, is een motorvermogen. De motor is het belangrijkste deel van een loopband. Dit zorgt ervoor dat het loopvlak in beweging komt en in beweging blijft. Er zijn motoren die sterker of motoren die minder sterk zijn. Sporters die wat minder fanatiek zijn of wat minder aankunnen, hebben vaak al genoeg aan een ‘mindere’ motor. Motoren met hogere vermogens hebben een hogere pieksnelheid, zullen ook beter functioneren op lagere snelheden en produceren minder geluid wanneer het aanstaat.

Naast de motor is het belangrijk om te letten op de constructie van de loopband. Dit bepaalt de stabiliteit van de loopband, wat zorgt voor fijne en stabiele workouts. Hier is het ook belangrijk om te letten op de demping die het apparaat geeft. Dit heeft betrekking op hoe stappen worden opgevangen. Goede demping zorgt ervoor dat stappen goed worden opgevangen en het risico op blessures verminderd.

Dan is er nog het feit dat niet elke loopband hetzelfde lichaamsgewicht aankan. Kies er dus eentje die net wat meer aankan dan hoeveel de persoon die het gebruikt weegt.

Professionele loopband

Maar wat is het verschil tussen een loopband en een professionele loopband precies? Allereerst zijn professionele loopbanden gericht op intensiever gebruik. Om deze reden hebben de banden een AC motor, oftewel een robuuste motor met een langere levensduur en meer kracht. Het gebruikersgewicht loopt op tot wel 250 kilogram. Deze twee feiten zorgen ervoor dat de professionele loopband zeer stevig is geconstrueerd. Het heeft een robuust, stevig frame en zijn het deck en de belt er ook helemaal op ingesteld. Ook is er betere schokdemping dan bij andere loopbanden, wat fijn is voor de knieën. Klikt goed voor de intensieve hardloper, toch!