Sustainable palm oil

0
431

Sustainable palm oil, iedereen heeft er vast wel van gehoord, maar wist je ook dat je bijna iedere dag wel palmolie eet? Er zit namelijk in ongeveer 50 procent van de producten die in de supermarkt liggen palmolie. Palmolie is namelijk de meeste gebruikte plantaardige olie wereldwijd. Alleen is de vraag of de palmolie wel duurzaam wordt gemaakt. 86 procent van de palmolie die wordt gebruikt en verkocht in Europa is duurzame palmolie. De productie van duurzame palmolie is zeer belangrijk want mocht dit niet duurzaam gebeuren vindt er veel ontbossing plaats. In deze tropische bossen wonen bijvoorbeeld orang oetans en andere dieren die door ontbossing hun leefgebied kwijt raken. Bij duurzame productie is dit dus niet het geval. Dan blijven de bomen staan en worden alleen de vruchten van de oliepalm geoogst.

Productie van palmolie

Hoe wordt palmolie gemaakt? Zoals ik net al heb gezegd wordt palmolie gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. Deze vruchten hebben een rood oranje kleur en bevatten een enkele zaad. Deze zaad wordt verwijderd en vervolgens wordt de vrucht gestoomd. Wanneer dit is gedaan wordt uit de pulp van de vrucht de palmolie geperst en heb je olie. Dit is echter nog wel in ruwe vorm dus dat moet nog gefilterd worden om gebruikt te worden. Er zijn echter landen die gebruik maken en bijvoorbeeld koken in de ruwe palmolie om extra smaak aan het gerecht te geven. Een oliepalm kan tot wel 5 meter hoog en de vruchten groeien in trossen. Bij de productie van duurzame palmolie worden alleen de vruchten verwijderd. Bij niet duurzame productie worden de bomen omgehakt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. De meeste palmolie wordt geproduceerd in Maleisië en Indonesië, ruim 85 procent van alle palmolie wat wereldwijd wordt gebruikt komt hier vandaan. Verder zorgt duurzame productie van de palmolie er ook voor dat kleine boeren meer kans is op de grote markt.

Vervanging voor palmolie

Aangezien palmolie de meest efficiënte manier is van plantaardige olie produceren, is er eigenlijk geen vervangende oplossing. Namelijk voor de productie van sustainable palm oil wordt er maar tien procent van alle landbouwgrond gebruikt die is vrijgesteld voor de productie van plantaardige oliën. Buiten dat het maar tien procent in beslag neemt produceert het 35 procent van alle plantaardige oliën. Daarom kun je palmolie eigenlijk niet vervangen voor een andere plantaardige olie. Ook omdat duurzame palmolie bijna overal inzit. Neem bijvoorbeeld lekkere koekjes of de shampoo die je gebruikt tijdens het douchen. We kunnen eigenlijk niet zonder en daarom is het belangrijk dat alle palmolie die wordt geproduceerd duurzaam wordt zodat ook de wilde dieren ongestoord kunnen leven.