Processierups bestrijden kun je beter overlaten aan de professional

  0
  202

  Processierups is een geniepig klein diertje dat, doordat het zijn haren laat vliegen, een echt gevaar voor de gezondheid kan opleveren. De haren, ook wel brandharen, genoemd kunnen zorgen voor pijn en irritatie op de huid. Maar ook de ogen en luchtwegen kunnen worden aangetast. Dat is niet alleen gewoon vervelend, maar kan echt gevaarlijk worden. Dat geldt overigens niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Het is dus zaak om de processierups te bestrijden zodra je een nest ziet. Maar kun je zelf processierups bestrijden? Je kúnt natuurlijk zelf processierups bestrijden, maar het is veel verstandiger (en veiliger) om daar een professional voor in te schakelen. Deze mensen weten precies wat ze doen en ze hebben de juiste materialen.

  Processierups bestrijden in je eigen tuin?

  Ontdek je een nest processierupsen in je tuin? Dan is het zaak om snel te handelen. De nesten zijn nog te overzien, maar zodra ze gaan zwermen ben je het overzicht kwijt. De haren vliegen in het rond en je krijgt jeuk en je huisdieren ook. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een huis-tuin-en-keukenmiddeltje aan te schaffen en het nest te lijf te gaan, maar dat is nooit effectief genoeg. Daarbij loop je zelf dan ook nog eens flink gevaar. Processierups bestrijden, ook in je eigen tuin, kun je dus beter overlaten aan de professionals.

  Waar vind je processierups?

  Processierups komt nog steeds het meest voor in de zuidelijke provincies. Brabant en Limburg vooral. Een andere wetmatigheid is dat de beestjes zich vooral ophouden in eikenbomen. Zit je dus in het noorden en heb je geen eikenbomen in de buurt, dan is de kans dat je een nest tegenkomt echt minimaal. Bevind je je echter in, bijvoorbeeld, Breda? Dan is het fijn om te weten dat hulp niet ver weg is. Processierups bestrijden Breda is zo gebeld en een afspraak is al snel gemaakt. Zo ben je van die vervelende beestjes af, nog voor ze echt overlast gaan opleveren.

  Moet ik zelf de bestrijder inschakelen?

  Als je in je eigen tuin of op je eigen erf een nest processierupsen vindt, zul je deze zelf moeten laten verwijderen. Alle besmette bomen in de openbare ruimte vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. De kans is groot dat ook jouw gemeente een speciaal meldpunt heeft om nesten te melden. De gemeente zal eerst de meest dringende locaties laten behandelen, zoals bij scholen en woon-zorgcentra. Het kan daarom zijn dat een bepaalde weg tijdelijk wordt afgesloten tot de bomen langs deze weg zijn behandeld.