Pokemon kaarten en Flippo’s: razend populaire verzameltrends uit de jaren 90

0
506

Mensen zijn verzamelaars. Het zit in ons om spullen te verzamelen waar we ons tot aangetrokken voelen. Zo zijn er mensen die graag oude munten verzamelen, of postzegels. Dit zijn meestal verzamelaars die behoren tot de wat oudere generaties. Maar ook jongeren en kinderen zijn gek op verzamelen. Dit kunnen dingen uit de natuur zijn, zoals schelpen, stenen en veren. Maar ook spullen die ontstaan zijn door een verzamel trend. Neem bijvoorbeeld Flippo's of Pokemon kaarten. In deze blogpost gaan we het hebben over deze twee verzameltrends die in de jaren 90 opkwamen, en welke trend het vandaag de dag nog steeds goed doet.

Flippo's bij elke zak chips

In 1995 werd voor het eerst Flippo's geïntroduceerd. Misschien ken je ze zelf nog wel, of had je een oudere broer of zus die ze spaarde. Flippo's zijn kleine kunststof schijfjes die gratis bij een zak chips van Smiths (nu Lays) zaten, met afbeeldingen van Looney Tunes personages. Het verzamelen van Flippo's werd een echte rage in de jaren 90. Kinderen en jongeren kochten speciale Flippo mappen waar ze de Flippo's die ze verzamelden in kwijt konden. Het was echter een trend die snel op kwam, en ook snel weer verdween. Doordat het zo'n relatief kortdurende trend was, en de meeste Flippo's in massa's werden geproduceerd, zijn ze vandaag daarom niet zo heel veel waard. Het zou echter kunnen dat ze over een aantal jaren in waarde stijgen en weer heel aantrekkelijk kunnen worden voor verzamelaars.

De Pokemon kaarten rage

Een trend die op kwam in 1999 en het sindsdien nog steeds heel goed doet, is het verzamelen van Pokemon kaarten. Deze razend populaire kaarten kwamen voort uit de tekenfilmserie Pokemon uit Japan, die binnen korte tijd de hele wereld veroverde, inclusief Nederland. Vandaag de dag worden er nog steeds nieuwe afleveringen uitgezonden van deze serie, en er zijn een hoop kinderen opgegroeid met deze wonderlijke wezentjes. Pokemon kaarten zijn er om mee te spelen, maar ze worden voornamelijk gebruikt om te ruilen en te verzamelen. Sinds de rage rondom Pokemon kaarten begon kon je pakjes met losse kaarten voor 5 euro bij de speelgoedwinkel kopen. Tegenwoordig kun je ze ook online bestellen, en zelfs speciale edities kopen. Een manier om je Pokemon kaarten verzameling uit te breiden is door een Pokemon booster box te kopen. Zo heb je voordelig een nieuwe voorraad kaarten om je collectie mee aan te vullen.

'Gotta catch them all'

Als we kijken naar deze twee rages die in de jaren 90 zijn ontstaan, is het duidelijk dat Pokemon het het beste heeft gedaan. Doordat Pokemon kaarten nog steeds met passie verzameld worden, zijn de allereerste kaarten van het begin dan ook al heel veel waard.