Huren, leasen of short leasen, wat is nou het verschil?

0
201

Het kopen van een auto is een flinke investering. Het is dan ook niet raar als je dit geld niet hebt, maar wel een auto nodig hebt voor je alledaagse dingetjes. Gelukkig is er in de wereldvan nu alles mogelijk. Zo kun je een auto huren, leasen of short lease. Vaak is leasen vooral voor bedrijven interessant, wanneer zij een bedrijfsauto nodig hebben voor hun werknemers. Shortlease zakelijk is dan ook en populaire optie. Maar wat is nou het verschil tussen huur, lease en shortlease?

Huren

Het huren van een auto is een populaire optie wanneer je de auto maar een korte periode wilt gebruiken. Je kunt dit zien als een huurcontract vaak lopend vanaf 1 dag tot 2 maanden. Huren is ten opzichte van leasen een stukje duurder, maar wel de enige optie als je de auto maar een paar dagen wilt gebruiken. Vaak kun je ook niet kiezen welke kleur of welk model je precies wilt, je kiest bij huren meestal een bepaalde prijsklasse.

Shortlease

Shortlease zit tussen huren en leasen in. Het is nog niet heel lang een mogelijkheid in de wereld van het leasen, maar voor veel mensen wel een perfecte oplossing. Het werkt namelijk met een korte en flexibele lease periode, je kunt het namelijk al na twee maanden weer opzeggen. Hier staat tegenover dat je het ook maar kan leasen voor een periode van maximaal 24 maanden. Je betaalt hiervoor iets meer dan bij normaal leasen, maar het is goedkoper dan een auto huren. Ook is het lekker makkelijk, aangezien alle kosten zoals verzekering, reparatie, etc. hier al bij zijn inbegrepen. Zo weet je zeker dat je voorzien bent van alle noodzakelijke informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken.

Lease

Je hebt twee verschillende soorten lease; namelijk operationele lease en financial lease. Het grootste verschil zit in op welke manier je eigenaar wordt van de auto. Bij operationele lease is de leasemaatschappij zowel economisch als juridisch eigenaar. Dit betekent dat alle kosten die met de auto gepaard zijn toegerekend worden aan de leasemaatschappij. De leaseprijs is iets hoger dan bij financiële lease, omdat de leasemaatschappij alle risico’s loopt. Bij financiële lease wordt je na de maanden van de lease zelf eigenaar van de auto, je zou deze vorm van leasen dus kunnen zien als een vorm van koop op afbetaling. De leaseprijs per maand ligt bij deze vorm lager, omdat kosten voor onderhoud, verzekering en houderschapsbelasting voor rekening van de klant zijn.