Fouten om te vermijden bij het afsluiten van een lening

0
572

Er zijn steeds meer kredietoplossingen voor particulieren, zo kan een lening persoonlijk gemaakt worden in plaats van zakelijk. Moet er een grote aankoop gedaan worden en het geld het liefst mogelijk op een keer op de rekening staan? Dan kan er een persoonlijke lening worden afgesloten. Echter zijn er een aantal fouten die vermeden kunnen worden bij het afsluiten van een lening. 

Er is geen marge in het budget

Als een groot of klein project gefinancierd moet worden kan dit volbracht worden via het aanvragen van een lening. Daarom is het erg belangrijk dat er van te voren een berekening gemaakt moet worden waarin de leningscapaciteit wordt ingeschat. Zo wordt het duidelijk hoe een lening terug betaald kan worden zonder problemen, inclusief onvoorziene omstandigheden. Een makkelijke manier om dit uit te rekenen is als volgt: tel je maandelijkse inkomsten bij elkaar op en trek daar vervolgens je maandelijkse uitgaven vanaf (inclusief de af te betalen nieuwe lening)

Maandelijkse inkomsten – maandelijkse uitgaven = terugbetalingscapaciteit

Vervolgens kan het terugbetalingscapaciteit vergeleken worden met de maandelijkse inkomsten. Gemiddeld zou de terugbetalingscapaciteit minimaal 30% van de maandelijkse inkomsten voor een persoon moeten zijn. 

Het niet vergelijken van leningen

Er bestaan ontzettend veel kredietaanbieders en geldverstrekkers. Daarom is het belangrijk om met deze met elkaar te vergelijken. Zo kan er bepaald worden welk aanbod het beste past bij je situatie. Op verschillende websites zijn kredietaanbieders gemakkelijk naast elkaar te vergelijken binnen enkele klikken. 

Het niet lezen van algemene voorwaarden

Ook al moeten leningen voor consumenten zich voldoen aan strikte voorschriften en regels, is het toch nog erg belangrijk om de algemene voorwaarden van de overeenkomst goed door te lezen. De geldverstrekker dient deze voorwaarden vooraf duidelijk te maken en te bezorgen. Bij vragen over de voorwaarde kunnen deze altijd gesteld worden en beantwoord om onduidelijkheid te voorkomen. Zo kun je de voorwaarden van de lening een stuk beter begrijpen. Dit voorkomt onvoorziene kosten of moeilijkheden. Zelfs na 14 dagen van het afsluiten van een lening kan er nog afgezien worden van de overeenkomst. 

Niet nadenken over het samenvoegen van kredieten

Als er een aantal leningen open staan is het misschien een interessante optie om deze samen te voegen of te hergroeperen bij een nieuwe kredietaanvraag. Het hergroeperen van een lening betekent dat er twee of meer kredieten samengevoegd worden tot een enkele krediet lening.