Een carrière als kunstenaar

0
234

Wanneer je zegt dat je kunstenaar wilt worden dan kijken mensen je aan van ‘succes ermee’. Het is een carrière pad wat schijnbaar niet heel veel zekerheid biedt. Sommige mensen denken zelfs dat het onmogelijk is en dat er helemaal geen geld in zit. Maar dit valt heel erg mee. In werkelijkheid is het wel degelijk mogelijk om een carrière als kunstenaar of creatief ontwerper te hebben. Je moet het alleen wel slim en commercieel aanpakken. Zeker met de komst van sociale media en het internet in het algemeen, zijn er steeds meer opties gekomen om een eigen bedrijfje te beginnen. In dit artikel bespreken we tips en tricks om een creatieve carrière te beginnen als eigen baas.

Verkoop je creaties

Misschien maak je prachtige kleine kunstwerkjes of sieraden. Het is ooit begonnen als hobby en nu wil je kijken of je er een echt bedrijfje van kunt maken. Dan is het logisch om je creaties te gaan verkopen. Maar hier komt best wat bij kijken. De eerste stap is het vinden van klanten. Je kunt je eerste klanten vaak gewoon in je omgeving vinden. Denk aan vrienden en familie. Maar om er een echt bedrijfje van te maken dan zul je natuurlijk ook andere klanten moeten vinden en een echte structuur opzetten. Gelukkig kun je tegenwoordig de hele wereld potentieel als klant bereiken. Je hoeft geen traditionele winkel te hebben maar kan in plaats daarvan een online winkel opzetten. Er zijn twee verschillende opties. Aan de ene kant kun je van een bestaand platform gebruik maken. Denk bijvoorbeeld aan Amazon of Bol.com. Etsy is ook een hele populaire optie. Daar kun je je producten wegzetten en kunnen klanten bij je bestellen. Als je wat meer tijd, moeite en geld erin wilt steken dan kun je ook een eigen webshop bouwen of laten bouwen. Dit kost wel meer geld maar dan heb je ook meer keuze om het precies te doen zoals je wilt.

Administratie & verzenden

Als je eenmaal succesvol bestellingen binnenkrijgt. Dan kun je deze gaan versturen. Gelukkig kost het niet zoveel geld tegenwoordig om pakketjes wereldwijd te versturen maar het is wel handig om te zorgen dat je alles in huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan gripzakjes en verpakkingszakjes voor sieraden en andere kleine kunstwerken. Ook moet je als zzp’er een administratie gaan bijhouden en zorgen dat je de nodige belastingen betaald. Dit is werk wat niet superleuk maar wel belangrijk is.