De voordelen van een Smart home

0
280

 

Je komt thuis en automatisch gaan de lichten aan. ‘Hey Google, zet Spotify aan’ roep je. ‘Spotify wordt opgestart’. En ja hoor ook de muziek gaat met de minste moeite aan. Wanneer je het over een smart home hebt zijn dit vaak de eerste assosciaties die mensen hebben met de term. Maar wat is een smart home daadwerkelijk en wat zijn de voordelen? Dat leg ik je uit in dit blog.

Wat is een smart home?

Een smart home (letterlijke vertaling ' slim huis ') is een huis waar vrijwel alle apparaten met elkaar verbonden zijn door middel van wifi-of bluetoothverbinding. Het doel van een smart home is om de bewoner te voorzien van het meeste gemak, veiligheid en duurzaamheid. Door middel van een software sluit alles op elkaar aan. Deze software noemen we protocollen. Protocollen zorgen er bijvoorbeeld voor dat zodra de rookmelder rookt merkt, al het geautomatiseerde keukengerij direct uit gaat.

Gemak

Het gemak van een smart home spreekt bijna voor zichzelf. Al je apparaten bedienen vanaf een toestel, je telefoon. Zo kan je met een druk op de knop de temperatuur van zowel je huis als de koelkast beïnvloeden. Bepalen wanneer welke lichten wanneer aan moeten.

Veiligheid

Smart homes staan zoals eerder genoemd bekend om hun veiligheid. Zo zijn er veel verschillende woningen die 24/7 camera surveillance bevatten. Deze beelden zijn direct te volgen via een app in de telefoon van de gebruiker. Niet alleen is dit product handig bij onuitgenodigd bezoek maar ook voor de speelvrijheid van kleine kinderen. Zo kan jij gewoon vanaf de wc volgen wat zich in de woonkamer voltrekt zonder daar aanwezig te hoeven zijn. Zoals eerder genoemd is ook brandveiligheid een belangrijk punt bij een smart  home.

Let wel op dat wanneer je een camerasurveillance systeem aanschaft, dit met goede software beveiligd is. Het komt nog wel eens voor dat hackers bij dit soort systemen inbreken met alle gevolgen van dien. Geen prettig idee als je gesteld bent op je privacy

Duurzaamheid

Slimme elektronica zorgt ervoor dat je duurzamer leeft.  Zo kan je timers op afstand aanzetten voor temperatuurregulatie, vaak kunnen de apparaten dankzij handige software al inschatten wanneer er iemand thuis is en hoef je daar niet meer naar om te kijken. Dit is ook erg voordelig voor je energierekening en het milieu. De slimme energiemeters zijn een van de populairste redenen om dit soort producten aan te schaffen.