De USB kabel

0
288

Een USB kabel is voor heel veel mensen heel erg vanzelfsprekend. Tegenwoordig krijg je bij elk denkbaar apparaat wel een soort USB kabel bijgeleverd en deze is dan ook vaak voor vele toepassingen te gebruiken. Het is misschien ook wel eens leuk om de USB kabel weer een beetje uit te lichten, een stukje geschiedenis, waarvoor wordt een USB kabel nou allemaal gebruikt en de voordelen hiervan. Heb jij deze kabel altijd al heel erg vanzelfsprekend gevonden? Dan zul je hier misschien na het lezen een stuk anders over denken. Heb ik je interesse gewekt? Lees dan snel verder en laat je verrassen!

De geschiedenis

Al jarenlang heb jij één of meerdere USB kabels binnen handbereik liggen. De geschiedenis van de kabel is ontstaan in 1996. De maximale snelheid lag toen nog op 1.5Mbit per seconde. Dit type stond ook wel bekend als de 1.0 versie. De opvolgende jaren tot en met 2017 zijn er nog eens vijf nieuwe versies ontwikkeld, waarmee we nu op de 3.2 versie uitkomen. De USB kabel werd in het begin gebruikt om allerlei apparaten met elkaar te koppelen. Denk bijvoorbeeld om je laptop met een printer te verbinden of bijvoorbeeld een muis of toetsenbord met je desktop. Ook is het mogelijk om met een USB kabel een andere apparaat op te laden, mits voorzien van een stroomvoorziening. USB staat voor Universal Serial Bus, maar de afkorting is uiteindelijk bij de gehele wereld bekend geworden.

Data overdragen

Voorheen waren manieren om data over te dragen erg ouderwets. Erg werd gewerkt met diskettes of floppy's. Tegenwoordig hebben we de USB kabel waarmee je razendsnel gegevens kan overzetten. Ook hier zijn weer nieuwe types in ontwikkeld de reguliere USB is een stuk langzamer dan het moderne USB-C. Vroeger kon je wel even de tijd nemen om gegevens over te zetten, maar tegenwoordig is dit gebeurd voordat je er erg in hebt.

De voordelen van een USB kabel

Aan het gebruik van een USB kabel hangen een aantal mooie voordelen. Door de standaardisering van de kabel, kan deze tegenwoordig op bijna alle apparaten worden gebruikt. De kabel is relatief goedkoop om te produceren en de stroomvoorziening zorgt er ook voor dat apparaten relatief snel op te laden zijn. Door de multi-inzetbaarheid van de kabel is het inmiddels de gouden standaard geworden voor de aansluiting, data overdacht en stroomvoorziening bij apparaten. Door de grote populariteit zijn er tegenwoordig al meer dan 6 miljard USB apparaten in gebruik.