Hoe kies ik de juiste elektromotor?

0
515

Een elektromotor bestellen is niet zo eenvoudig. Er zijn een hoop zaken waar je aan moet denken. Soms kan je je elektromotor niet vervangen voor eenzelfde exemplaar, omdat deze niet meer gemaakt wordt. In dit geval moet er gekeken en gemeten worden of er een vervangende motor gemaakt kan worden. Het is voornamelijk belangrijk om te kijken naar de eigenschappen van een motor om te weten of deze geschikt is voor je toepassing. We zetten de belangrijkste dingen voor je op een rij, zodat de zoektocht wat makkelijk wordt.

Bouwvorm

Allereerst moet je kijken naar de bouwvorm van de elektromotor. Deze bouwvorm moet  namelijk geschikt zijn voor de opstelling waarin de elektromotor gemonteerd dient te worden. Grofweg kan je onderscheid maken in twee bouwvormen: elektromotoren met horizontale- of verticale as. In de meeste gevallen wordt een elektromotor horizontaal gemonteerd, maar verticale montage is natuurlijk ook mogelijk. Een horizontale motor mag echter niet verticaal worden gemonteerd. De lagers waarin de motoras hangt zijn hier niet voor geschikt. De voet van de elektromotor is essentieel voor de montage. Je hebt verschillende soorten maten van voet waarbij de meest voorkomende de B3/5 is. Laat je vooral informeren over de maat van de voet die je nodig hebt. 

Vermogen en toerental

Als tweede is het belangrijk te kijken naar het vermogen van de elektromotor. Het vermogen van de elektromotor wordt uitgedrukt in kW (kilowatt). 1kW is ongeveer 1,34 pk. De formulering van het vermogen is gebaseerd op het maximumvermogen bij een constante belasting. Er zijn ook andere soorten belasting waarmee rekening kan worden gehouden, zoals kortstondige en intermitterende belasting. In dit geval moet ervoor worden gezorgd dat de temperatuurgrens van de gebruikte isolatiematerialen niet wordt overschreden. Hierbij moet er ook rekening worden gehouden met de omgevingstemperatuur. Ook het toerental is ontzettend belangrijk. Dit is allemaal afhankelijk van wat voor soort toepassing de motor moet gaan aandrijven. Gaat je motor te snel? Dan is het handig er ook een wormwielkast bij te nemen. Deze reduceert namelijk het toerental van de motor. Een motorreductor is een mechanische tandwiel die de kracht van een elektromotor terug brengt naar het benodigde aantal omwentelingen. Zo kan het beschikbare en benodigde toerental op elkaar worden afgestemd, zodat de boel niet ontploft.

Type motor

Je hebt natuurlijk ook een aantal types motoren. Een trilmotor is hier een voorbeeld van. Een trilmotor is een draaistroommotor die bewust uit balans is gebracht. Trilinstallaties spelen een vrijwel onzichtbare, maar zeer belangrijke rol in de transport- en processector. Verdichten, zeven, transporteren en beladen zijn taken die tot in de perfectie worden beheerst. Kijk dus vooral naar de toepassing die je wil laten aandrijven. Ik kan er niet genoeg op hameren, want ik heb te vaak gezien dat iemand een volstrekt ongeschikte motor kocht voor de toepassing die hij wilde aandrijven. Motoren zijn niet goedkoop, dus vraag bij twijfel altijd om raad bij de experts.