Beroepen die onder- en overgewaardeerd worden

Overgewaardeerde beroepen

Er zijn beroepen die erg populair zijn en beroepen die juist niet populair zijn. Voorbeelden van populaire beroepen zijn (strafrecht)advocaten, reisleiders, psychiaters en dokters. Dit komt vooral doordat deze beroepen in films en series worden afgebeeld als spannende, gave beroepen die iedereen wel zou willen doen. Echter geven films er series niet altijd een afspiegeling van de realiteit. Neem als voorbeeld de (strafrecht)advocaat. In series als ‘How to get away with murder’, ‘Better call Saul’ en ‘Suits’ wordt dit beroep afgespiegeld als een spannend beroep waarbij je elke dag iets anders doet en ook flink geld verdiend. Nu de realiteit. Een advocaat doet juist veel dagen hetzelfde, documenten lezen. Daarnaast verdient een advocaat alleen veel als deze in de top van zijn segment zit. Als advocaat-stagiair zit je net boven het minimumloon. Ook zijn de zaken echt niet elke keer spannend. De meeste tijd zal je bezig zijn met zaken als een mishandeling of een diefstal, die pro-deo worden gedaan. De ‘spannende’ zaken zijn de uitzondering.

Ondergewaardeerde beroepen

Dan een aantal beroepen die juist ondergewaardeerd worden. In de huidige crisis komt een van die beroepen duidelijk naar voren, namelijk de beroepen in de zorg.

Beroepen in de zorg

De leeftijd van het personeel in de zorg neemt de afgelopen jaren toe omdat jongeren minder geïnteresseerd lijken te zijn in dit beroep. Terwijl dit juist een van de meeste sociale – en belangrijke beroepen zijn in onze samenleving. Zo ook bevestigd wordt door de lijst van de vitale beroepen in deze crisis. De lagere interesse zou mogelijk verklaard worden doordat het hard werken is en de jeugd steeds meer manieren zoekt en vindt om op gemakkelijkere wijzen geld te verdienen. Echter moet niet vergeten worden dat hard werken ook betekent dat je waardering en respect krijgt, niet alleen van anderen, maar ook van jezelf.

Uitvaart begeleider

Een ander beroep dat minder populair lijkt is het beroep van de begrafenis ondernemer. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat de dood een moeilijk concept blijft binnen de samenleving. Hoewel iedereen weet dat het ooit komt, wordt het toch gevreesd. Iedereen wilt zo lang mogelijk genieten van zijn of haar leven. En ook als de persoon in kwestie wel vrede heeft met zijn of haar overlijden, laat diegene natuurlijk mensen achter die het gemis wel sterk ervaren. Zodoende is dit emotioneel gezien een moeilijker beroep. Echter moet niet vergeten worden dat een uitvaart begeleider ook een sterk sociale rol heeft in de samenleving. Hij of zij probeert nabestaanden zo goed mogelijk afscheid te laten nemen en hun zodoende in het rouwproces te helpen. Ik denk dat het belangrijk is te realiseren dat er meer zaken zijn dan geld waar waarde aan gehecht moet worden. Deze beroepen zijn daar een goed voorbeeld van.

Gerelateerde artikelen

Ontdek

3 Essentials voor een sportieve zomer

De zomer komt eraan, en veel mensen zijn lekker actief bezig buiten. Nu sport-...

Zomerse activiteiten

We hebben er al heel wat zonnige dagen op zitten maar we hopen natuurlijk...

3 tips om jezelf te berschermen tegen de zon

Nu het weer steeds mooier wordt, is het belangrijk dat je rekening houdt met...

Wandelen in Zwitserland

Mijn zoon wilt graag een keer met het gezin in de zomer op vakantie...

How to: kunststof spuitgieten

Binnen productiebedrijven is het een van de meest voorkomende vormgeeftechnieken: spuitgieten. Je kunt verschillende...

Lenteschoonmaak

Nu het weer mooi weer wordt begint het allemaal een beetje te kriebelen: de...

Categoriën