Begeleiding van een begrafenisondernemer

0
297
Afbeelding van kleine bloeiende bloemen in natuur

Bij het regelen van de uitvaart van mijn man wilde ik natuurlijk professionele ondersteuning van een begrafenisondernemer. Dat maakt het regelen van een uitvaart vaak een stuk eenvoudiger. Dat had ik al ondervonden toen ik de uitvaart van mijn beide ouders moest regelen. Een uitvaartbegeleider weet immers precies welke zaken er moeten gebeuren. Deze keer was het nog moeilijker. Je partner verliezen is een van de zwaarste dingen die je kan overkomen. Ik heb daarom na het overlijden van mijn man direct contact opgenomen met mijn begrafenisondernemer. Dat was dus een uitvaartbegeleider die ik al kende. Als je al goede ervaringen hebt met een uitvaartondernemer kan ik alleen maar aanraden voor dezelfde te kiezen. Dan weet je wat je kunt verwachten in zo’n moeilijke periode.

In de dagen die volgden na het overlijden mijn man regelde ik samen met de begrafenis ondernemer de uitvaart en alles wat hier verder omheen moest gebeuren. Daar komt uiteraard ook de keuze voor een uitvaartcentrum bij kijken waar de uitvaart werd gehouden. De begrafenisondernemer was hierbij mijn aanspreekpunt voor de hele familie en is in mijn ogen echt onmisbaar voor het organiseren van een uitvaart. 

Wat doet een uitvaartbegeleider?

De uitvaart begeleider zorgt ervoor dat alle noodzakelijke taken uitgevoerd worden, in nauwe samenspraak met de familie en naasten van de overledene. Zo kan er een kist worden uitgezocht, wordt er een locatie besproken voor de uitvaart en kunnen er volgauto’s worden gereserveerd. Van eventuele liturgie tot afspraken met een crematorium en bloemen: de uitvaartbegeleider zorgt er samen met jou voor dat er niets vergeten wordt. De uitvaartbegeleider regelt ook op de uitvaart zelf bepaalde zaken. Zo doet de begeleider bijvoorbeeld alle praktische mededelingen over het condoleren of een koffiemoment na de uitvaart. Voor mij was de uitvaart begeleider een belangrijke steun en toeverlaat. Hoewel zij zich vooral richtte op het praktische aspect van de uitvaart was het mij een prettig idee dat ik in deze lastige tijd iemand had om op terug te vallen. 

Keuzevrijheid

Als familie van een overleden dierbare is er tegenwoordig alle ruimte zelf te kiezen voor een uitvaart begeleider en uitvaart centrum. Het is wel afhankelijk van de dekking van de uitvaartpolis welke mogelijkheden er zijn rondom het regelen van de uitvaart. Ik raad je dan ook aan deze tijdig te controleren als je weet dat een uitvaart nadert. Een uitgebreide verzekering biedt vanzelfsprekend meer mogelijkheden dan een kleine polis. Mijn begrafenisondernemer was goed thuis in deze materie en kon hierdoor gepast advies geven over goede keuzes. Het is immers al moeilijk genoeg om in deze periode keuzes te maken, dus goed advies is altijd welkom. Dat maakt het in mijn ogen extra belangrijk een fijne, professionele begrafenisondernemer in de arm te nemen.