Alles wat je weten moet over supply chain management

0
235

Supply chain management, een breed begrip. Wellicht ook een term die velen niet zullen kennen. Deze tekst is ervoor bedoeld om je een beter beeld te geven over supply chain management (SCM). Wat het is, waar het wordt toegepast en alles wat er verder bij komt kijken. Wil jij dus alles weten over SCM? Lees dan vooral verder.

De algemene betekenis

In de supply chain management gaat het erom dat het logistieke proces naar een bepaald punt wordt geregeld. Denk aan het coördineren en het optimaliseren van materiaal, het financiële aspect en ook de informatie die vanuit de leverancier uiteindelijk bij de consument terechtkomt. Zo wordt het plaatsen van bestellingen geregeld net zoals de informatieverstrekking, vergunningverlening en bijvoorbeeld de planning. Er is echter een verschil tussen interne supply chain management en externe supply chain management. De taken die uitgevoerd moeten worden, hangen af van het feit of je te maken hebt met een interne of een externe supply chain. Wat is het verschil precies?

Intern versus extern

Bij de interne supply chain management gaat het om alles binnen het bedrijf. Het inkopen van materialen, de productie en opslag van producten vallen hieronder. Zoals je al kan raden gaat het bij externe supply chain management dan om de werkzaamheden buiten het bedrijf. Alles wat te maken heeft met de leverancier bijvoorbeeld en met de klant zelf. Je denkt nu misschien dat supply chain management wel verdacht veel lijkt op de logistiek. Dat kan ook wel kloppen omdat de twee erg verwant zijn aan elkaar. Toch is het niet hetzelfde. Daar zal de volgende alinea over gaan.

Verwantschap met logistiek

In de logistiek is de bedoeling dat de goederenstroom binnen het bedrijf tot aan de klant goed verloopt. Supply chain management gaat over het strategisch coördineren van de leveringsketens waarbij een productieplan wordt opgesteld en waarbij wordt geprobeerd om de voorraad binnen het bedrijf zo laag als mogelijk te houden. Communicatie tussen de verschillende werkvelden is belangrijk binnen de supply chain management. Door middel van supply chain management wordt dus het plan opgesteld en de logistiek houdt in de gaten of het plan goed gevolgd wordt en of er ergens problemen ontstaan. Een beetje hetzelfde als bij bouwmanagement engineering waarbij erop wordt gelet dat gestelde doelen van een bouwproject gehaald worden en of er binnen dit domein problemen ontstaan. Dit was in het kort wat je weten moet over supply chain management zodat je op de hoogte bent van de basis hiervan.