Alles over gipsplaten en de werking

0
648

Gipsplaten zijn vrijwel de meest bekende en gebruikte platen die worden gebruikt bij een verbouwing. Een gipsplaat is ideaal voor een makkelijke en snelle afwerking voor in je huis. Alle opties zijn mogelijk. Het opbouwen van nieuwe muren maar ook het afwerken van lelijke muren die al in je huis staan. Maar wat zijn gipsplaten nou precies en wat kan je er allemaal mee?

Gipsplaten, wat is het?

Het klinkt erg voor de hand liggend en eigenlijk is dat ook zo. Een gipsplaat is een plaat op basis van gips. De gipsplaten die het meest voorkomen en het vaakst gebruikt worden zijn gipskartonplaten. Deze platen zijn dus voornamelijk van gips gemaakt en hebben aan beide kanten een laagje karton. Dit verklaart ook gelijk de naam. In 1894 werden de gipsplaten uitgevonden in Amerika. Gipsplaten werden toen nog niet veel gebruikt. Dit kwam later pas.

De voor en nadelen

Aan alles zitten voordelen en nadelen, zo dus ook bij gipsplaten. De reden dat gipsplaten zo veel gebruikt worden en bekend zijn is omdat er veel voordelen aan zitten voor de bouw binnen huis. Allereerst: gipsplaten zitten gemakkelijk in elkaar Je hoeft er niet een hele handleiding voor te lezen. Je schroeft ze simpelweg tegen de muur die je wilt bedekken en je hebt een nieuwe muur. Daarbij zin gipsplaten aan de goedkope kant, zeker vergeleken met ander bouwmateriaal. Je kunt de gipsplaten makkelijk overschilderen, behangen of betegelen, wat jij ook van plan bent met je nieuwe muur. Ook is het materiaal van goede kwaliteit. Ze hebben goede brandwerende eigenschappen en kunnen ook goed gebruikt worden voor geluidsisolatie.

Na alle voordelen op een rijtje gezet te hebben zijn we nu toch wel aangenomen bij een nadeel. Het nadeel is van gipsplaten is dat ze een sterk zuigende werking hebben. Als je van plan bent om met verf aan de slag te gaan is het dan ook vanzelfsprekend dat je muur veel verf in zich zal opzuigen. Dit zorgt er dan ook voor dat je veel meer verf nodig hebt dan je gewend bent. Dit maakt het dan ook automatisch duurder om je gipsplaat te verven. Daarbij zijn ze ook gevoelig voor vocht.

Een goede keus

Als je van plan bent om te gaan verbouwen zijn gipsplaten dus een goede keus. Het staat ook niet voor niets bent om het meest bekende en gebruikte bouwmateriaal voor verbouwingen binnen het huis. Als je twijfelt kan je je altijd laten adviseren.