Is Bitcoin nog wel relevant in 2022?

0
621

De hele cryptohype begon pas echt toen Bitcoin een bekende naam in Nederland werd. Natuurlijk bestond het fenomeen al langer, maar dat was dé aanleiding voor Nederlanders om massaal in te zetten op crypto. De introductie van Bitcoin in Nederland ging gepaard met veel nieuwsberichten, onderwerpen in talkshows en noem het maar op. Tegenwoordig hoor je er echter vrijwel niets meer over in traditionele media. Is Bitcoin nog wel een relevante crypto?

Wat zeggen de experts?

Gelukkig: experts zijn het er nog altijd over eens dat Bitcoin de grootste en meest relevante crypto currency van dit moment is. Doordat Bitcoin tijdenlang in de spotlight heeft gestaan en haast leek de enige beschikbare cryptomunt te zijn, schoten de koerswaarde en de populariteit van de munt omhoog. Op het moment van schrijven schommelt de prijs voor één Bitcoin rond de 35.000 euro. Dat is niet het hoogste bedrag (dat staat op dik 55.000 euro), maar gekeken over de hele linie is de prijs nog altijd bijzonder gunstig. Vooraanstaande sites zoals de beste crypto bank vinden Bitcoin dus nog lang niet irrelevant geworden.

Wat doet de koers?

Grote kans dat je dit nog goed herinnerd: de enorme hype rondom Bitcoin en het moment dat de waarde ervan door het dak ging. Maar ook het moment dat de waarde weer als een kaartenhuis in elkaar leek te storten. Met name het doorbreken van de grens van 10.000 euro per Bitcoin werd breed uitgemeten in Nederlandse journaals en talkshows. Toen de koers van Bitcoin weer redelijk stabiliseerde, leek de hype rondom de digitale valuta weer te gaan liggen. Die hype is nooit echt meer teruggekomen, ondanks een spectaculaire waardestijging vanaf begin 2020. Bitcoin startte dat jaar rond 7500 euro per Bitcoin en eindigde het jaar rond de 25.000 euro. Ook in begin 2021 bleef de munt groeien, tot het hoogtepunt op 8 november 2021. De koers schommelt nu hevig heen en weer, dus van redelijke stabilisatie is op dit moment nog geen sprake. Een spannende tijd om in te stappen dus!

Is Bitcoin kopen een verstandige zet?

Als je graag in crypto valuta wilt beleggen, is het kopen van Bitcoin zeker een slimme zet. Sommige mensen vinden investeren in crypto nutteloos, omdat er nog geen zicht is op een écht gebruik van de munt. Denk dan bijvoorbeeld aan het implementeren van Bitcoin als giraal geld. Toch zijn er ook genoeg mensen die juist wel willen investeren om dat proces te versnellen of simpelweg te speculeren over de koerswaarde.

De piek van Bitcoin uit 2021 ligt inmiddels alweer een aantal maanden achter ons en de koers heeft die waarde bij lange na niet meer in weten te halen. Toch verwachten experts dat alle ontwikkelingen rondom crypto gaan zorgen voor flinke records. Zo hebben onder andere Stallar, Ethereum, Cardano en Polkadot grootste plannen om hun munten en platformen te verbeteren. Grootste aankondigingen voor Bitcoin zijn er nog niet, maar toch is de verwachting dat Bitcoin in 2022 opnieuw records gaat verbreken. Vooralsnog is dat niet het geval geweest, maar wie weet wat de toekomst nog brengt. Experts zijn in elk geval positief gestemd, dus starten met Bitcoin is op dit moment zeker geen onverstandige zet.

Hoe begin ik met Bitcoin?

Beginnen met handelen in Bitcoin klinkt heel simpel, maar is soms lastiger dan mensen denken. Dat komt namelijk doordat de techniek achter Bitcoin belangrijk is om het handelen erin goed te kunnen snappen. Daarom is het goed om de grondbeginselen achter Bitcoin, zoals de werking van de koers en de manieren waarop je Bitcoin kunt gebruiken, eerst goed onder de knie te krijgen. Het geluk van Bitcoin is daarbij dat er ontzettend veel over te vinden is, dus kun je gemakkelijk de (interessante!) theorie induiken.

Als je eenmaal weet hoe het werkt en zeker weet dat je wilt gaan investeren, is het verstandig om na te denken hoe je je Bitcoin op gaat bergen. Dat kan namelijk niet zomaar in je eigen portemonnee of via je eigen bankrekening. Het beheren van Bitcoin kan op een aantal manieren, bijvoorbeeld via een cold wallet (offline) of een hot wallet (online). Zoek daarom zeker uit welke manier jouw voorkeur heeft voordat je je eerste Bitcoin koopt.

Na de voorbereiding is het tijd voor het echte werk: het kopen van Bitcoin! Dit kan via allerlei verschillende sites en exchanges. Hier kun je in veel gevallen direct Bitcoin kopen via bijvoorbeeld iDEAL. Platformen als Bitvavo en Bitcoin Meester worden veel gebruikt in Nederland. Zoek naar het beste platform voor jou en koop eenvoudig je eerste Bitcoin.