Het beste voor je dieren

0
199

Als boer wil je natuurlijk het beste voor je dieren. Een dier produceert niet alleen een product, het is ook een levend wezen. In de zomer en wintermaanden geven we extra zorg aan onze dieren, onder andere om de reden dat het weer buitengewone temperaturen aan kan nemen. En nu is één van die seizoenen daar. In deze blog vertel ik je wat de punten zijn voor een goed bestaan van jouw diertjes, ook als het geen zomer is. Lees je mee?

Een schoon hok

Ieder dier moet natuurlijk een prettige verblijfplaats hebben. Zo kunnen ze tot rust komen, schuilen voor de elementen maar blijven ze ook weg van ziektes die in viezigheid kunnen gaan broeden. Houd de hokken goed schoon. Hoe meer dieren je hebt, des te vaker je zal moeten schoonmaken. Menig dier hecht, bewezen, waarde aan een schone leefomgeving. Bij een fijne leefomgeving hoort ook genoeg plek om te scharrelen en vrij te bewegen. Hier zijn regels voor en als dierenhouder kun je deze, voor het welzijn van je dieren, beter heel ruim nemen.

Even afkoelen

Nu in de zomertijd is het vaak warm. Nederland kent tegenwoordig zomers die niet onder doen voor zuid Europeaanse varianten. Dat merken wij zelf en dat zullen je dieren ook doen. De kans is groot dat je jouw dieren in de lente en zomer naar buiten laat, mits je dat niet al het hele jaar doet. Zorg in de zomer voor genoeg afkoeling. Er moet altijd voldoende en schoon drinkwater aanwezig zijn voor alle dieren. Daarnaast moeten ze buiten een plek hebben waar schaduw is. Wanneer je schapen hebt, moeten deze van hun ‘winterjassen’ worden ontdaan voordat het te warm is. Als je dit te laat doet, kunnen ze ondertussen lijden aan hittestress of verbranden door de kwetsbare blootgelegde huid en de felle zon. Als je het een paar dagen eerder doet, bouwen ze alweer een klein laagje op die hen beschermt.

Weg met ongedierte

Dieren kunnen uiteraard ook goed ziek worden. Dit voorkom je onder andere door ze schoon te houden en genoeg water en voer te geven. Merk je nu dat je dier alsnog ziek is, grijp dan meteen in en laat een dieren of veearts komen. Dieren kunnen ook lijden aan de aanwezigheid van ongedierte. Zo kunnen je schapen last krijgen van wolluis, je kippen van kippenluis en ga zo maar door. Gelukkig heeft de website van Biobestrijding.nl daar een fijn middel tegen, zonder dat je je dieren nog meer beschadigd met de bestrijding van het ongedierte, je lost het namelijk op met andere diertjes bijvoorbeeld. Wolluis bestrijden was nog nooit zo makkelijk!