Een beetje kennis over palmolie

0
422

Misschien heb je weleens van palmolie gehoord. Steeds vaker komt hier informatie over naar voren. Die informatie is lang niet altijd positief, maar het is ook niet enkel negatief en daarom is het belangrijk om er dingen over te leren. In deze blog vertel ik je daarom waar palmolie vandaan komt en waar het voor gebruikt wordt. Lees je mee?

Wat is het

Goed, dus wat is palmolie precies? Het spreekt redelijk voor zichzelf. Palmolie wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. Zodra de palmvrucht rijp is, wordt deze geplukt en geperst of gestoomd. Vervolgens wordt de stof die gewonnen wordt gezuiverd via een speciaal proces en voor je het weet heb je een olie die veilig is om te consumeren. Goed om te onthouden dus, palmolie komt van de vruchten van de oliepalm en niet van een palmboom.

Waar komt het vandaan

Maar hier in Nederland zien we niet zoveel oliepalmen. Sterker nog, de kans is groot dat je geen idee hebt hoe deze plant eruitziet. Dat komt omdat ze hier niet groeien. We importeren het product palmolie dus. Oliepalmen zijn een tropische plantensoort, verwant aan andere palmen. Van oorsprong is deze plant te vinden in West-Afrika maar toen de Nederlanders daar kwamen hebben ze verschillende exemplaren meegenomen naar Oost-Indië, waar de plant dus nu ook voorkomt.

Hoe gebruiken we het

Maar goed, hoe gebruiken we palmolie nu precies. What is palm oil used for? Soms kijk je weleens op het label van een product in de supermarkt en zie je het ineens staan, maar wat voor functie heeft het in een product? Je kunt het voornamelijk vinden in producten als frituurvet, koekjes, chipjes en meer van dat. Maar het wordt ook soms gebruik als brandstof voor een olielamp. Het is dus een heel breed inzetbaar product en dat maakt het ook zo populair.

Palmolie en de gezondheid

Je moet geen enkele olie te veel consumeren, dat geldt ook voor palmolie. Dit komt omdat er een hoge dosis verzadigde vetten in zit en dit is slecht voor je. Maar zoals met zoveel dingen, kan een klein beetje op z’n tijd geen kwaad. Iedereen vindt een koekje weleens lekker natuurlijk. Daarnaast is het wel handig om goed te onderzoeken hoe de palmolie die in jouw producten zit, gewonnen wordt. Het is namelijk wel belangrijk dat dit op een natuurvriendelijke manier gebeurt. Zo kan je van dit product genieten zonder dat het de aarde schaadt.