De werkzaamheden van een schilder

0
158

Bij het werk van een schilder denk je waarschijnlijk aan het schilderen van een muur of kozijn. Maar wist je dat er meer bij komt kijken dan alleen goed met een kwast in de weer kunnen? Een schilder moet bijvoorbeeld eerst het oppervlak goed voorbereiden voor hij aan de slag kan. Zo moeten oude verflagen verwijderd worden, eventuele gaten gevuld worden en oneffenheden gladgestreken worden. Is dit klaar, dan moet het oppervlak schoongemaakt worden en eventueel een primer worden aangebracht. Pas als dit allemaal gedaan is kan er begonnen worden met het echte werk, het schilderen van het oppervlak. Als de muur is geschilderd moet de werkplek natuurlijk weer netjes achtergelaten worden, dus gereedschap moet worden schoongemaakt en opgeruimd en alles moet weer op zijn plek staan.

Welke soorten schilders zijn er?

Misschien denk je dat elke schilder precies hetzelfde doet, maar er zijn verschillende soorten schilders. Een nieuwbouwschilder zal bijvoorbeeld geen oude verflagen hoeven te verwijderen. Wel moet hij goed kunnen stuken en de eerste verflaag aan moeten brengen om het gebouw goed te kunnen opleveren. Een restauratieschilder houdt zich voornamelijk bezig met het herstel en onderhoud van oude gebouwen. Hij moet weten welke geschiedenis er met het pand gemoeid is, wat de originele kleuren zijn en erg precies zijn in zijn werk.

Een constructieschilder zul je niet snel nodig hebben. Deze schilder houdt zich bezig met het schilderen van bruggen, scheepswanden en meer grote werken. Bij dit soort werkzaamheden is er een speciale coating nodig. Je zult eerder gebruik maken van een onderhoudsschilder of allround schilder. Een onderhoudsschilder houdt zich bezig met, zoals de naam al doet vermoeden, het onderhoud van gebouwen. Hij herstelt beschadigingen van het gebouw en zorgt dat oude verflagen vervangen worden door nieuwe lagen verf. Een allround schilder kan alle soorten schilderwerk uitvoeren. Dat maakt dat hij flexibel is en bij verscheidene werkzaamheden kan worden ingezet.

Waar vind je een goede schilder?

Om er zeker van te zijn dat je de juiste schilder voor jouw werkzaamheden vindt is het verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Dit kan makkelijk via Google. Tik bijvoorbeeld in ‘schilder gezocht apeldoorn’, en je krijgt een hele lijst aan vakmensen. Vergelijk de offertes niet alleen op prijs, maar kijk ook naar de werkzaamheden, garantie en of het bedrijf lid is van een branchevereniging of een keurmerk heeft. Zo vindt je gemakkelijk een schilder in jouw regio, waar reeds veel mensen tevreden over zijn.